«Mange glemmer at også vi er amerikanere.»

De valgte USA, fordi de trodde Amerika var frihetens land - også for muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEARBORN, Michigan (Dagbladet): Celena Khatib (26) og Misbah Shahid (21) er bare to av om lag 250 000 muslimer som har valgt bilbyen Detroit og forstaden Dearborn som hjemsted. De er andre generasjons amerikanere og de er muslimer.

-  11. september har forandret livene vårene. Først trodde vi ikke at det kunne være sant. Sinne var den neste reaksjonen, før sorgen tok oss, sier Celena Khatib, en av lederne i organisasjonen CAIR - Council on American-Islamic Relations - Michigan.

Etter terrorangrepene mot New York og Pentagon forandret hverdagen seg for mange av de cirka seks millioner muslimer i USA.

-  Muslimer ble stemplet som folkegruppe. Vi fikk skylda for det grusomme som skjedde. Det er mange enkelthistorier som er vonde. Det har vært flere eksempler på overfall, sjikanering og trakassering, sier Celena Khatib.

Bare i Detroit by ble 4000 muslimer innkalt til såkalte frivillige intervjuer.

Deportert

Ifølge borgerrettsaktivister i Michigan ble flere hundre deportert til sine muslimske hjemland. De fleste av dem hadde ikke gyldig oppholdstillatelse i USA.

Celena Khatib og Misbah Shahid mener det er vanskeligere å være muslim i USA i dag enn det var før 11. september 2001.

-  Før 11. september var vi amerikanere som alle andre amerikanere. Nå er det mer slik at vi må bevise at vi er amerikanere. Selv vi som er født og oppvokst her, må vise at vi er patriotiske, sier Celena Khatib.

Hun er blitt forsiktig med hva hun sier til andre.

-  Det er et problem at alt vi sier blir sett på som antiamerikansk. Representanter for myndighetene, som politiet, stopper og spør hvorfor jeg går kledd som muslim, sier Celena Khatib.

Selv om Khatib og de andre aktivistene fortviler over at det er blitt vanskeligere å være muslim, ønsker de å bli værende i USA.

Khatib og Shahid kjenner ikke til at muslimer har valgt å flytte fra USA på grunn av terrorangrepene 11. september.

Hat-post

-  USA er også vårt hjemland. Det er trist at muslimer i dag blir sett på med skepsis. Du merker det med en gang du kommer utenfor området du bor i. Vi bor i et av de mest typisk muslimske områdene i USA - Dearborn i Michigan. Her er folk vant til oss. De verste overgrepene har vi sett i Arizona, California og New Jersey. Det er flere eksempler på at folk er blitt utsatt for hva vi kaller hatkriminalitet. De har blitt overfalt fordi de er muslimer. Det er trist, men dessverre sant, sier Celena Khatib.

Umiddelbart etter tragedien i Beslan i Russland kom det nye hatmailer til CAIR.

-  Du vil ikke tro hva folk kan få seg til å skrive i hatmailene sine. Fordi vi er muslim,er får vi skylda for 11. september, krigen i Irak og nå også de grusomme terrordrapene i Beslan. Heldigvis er det slik at mange reflekterte mennesker også tar kontakt med oss, og gir oss støtte, sier Celena Khatib.

Ikke Bush-land

I en meningsmåling har 68 prosent av de praktiserende muslimene i Detroit-området sagt de vil stemme ved presidentvalget.

Selv om George W. Bush fortsatt har håp om å vinne Michigan - Kerry leder med 52 mot 45 prosent i siste meningsmåling - er det ikke blant muslimene han kan regne med den største støtten.

-  De aller færreste muslimer støtter Bush. Vi stemmer på Kerry, fordi vi håper han er bedre enn Bush, sier Celena Khatib.

Utenfor moskeen, bare noen steinkast fra Henry Fords historiske bilfabrikk, samles muslimene til bønn.

Imamen er ikke særlig glad for at journalister er utenfor moskeen og vil ikke ha noen reportasje.

Saieh Al-Najjar (78) har vært i USA i 55 år og er klar i sin tale:

-  Vi er mot terrorisme. Det strider mot alt islam står for.

- VI ER OGSÅ AMERIKANERE: Celena Khatib og Misbah Shahid er muslimske aktivister. - Vi er født og oppvokst i USA, sier Khatib og Shahid.
IKKE TERRORISTER: - Vi er ikke terrorister, sier Saieh Al-Najjar (78) i <P>Dearborn i <P>Michigan, og får støtte av to andre muslimer som ikke vil si navnene sine.