40 TOMME FLY HAR TATT AV: Thailandske myndigheter har kommet fram til en midlertid avtale med demonstrantene, som har okkupert hovedflyplassen i Bangkok, Suvarnabhumi International Airport, siden forrige tirsdag. Omkring 40 fly har tatt av herfra siden i går kveld. Flesteparten av disse har dratt av gårde uten passasjerer, som en del av avtalen med demonstrantene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
40 TOMME FLY HAR TATT AV: Thailandske myndigheter har kommet fram til en midlertid avtale med demonstrantene, som har okkupert hovedflyplassen i Bangkok, Suvarnabhumi International Airport, siden forrige tirsdag. Omkring 40 fly har tatt av herfra siden i går kveld. Flesteparten av disse har dratt av gårde uten passasjerer, som en del av avtalen med demonstrantene. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

- Mange gråter åpenlyst her

Flyplasskaoset fortsetter for Thailand-turistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flyplasskaoset fortsetter for Thailand-turistene, som har forsøkt å komme seg hjem siden hovedflyplassen Suvarnabhumi International Airport ble stengt av demonstrantene tirsdag forrige uke.

På den militære flyplassen U-Tapao utenfor Pattaya omlag 15 mil fra den thailandske hovedstaden, sitter flere hundre fortvilte skandinavere, blant disse flere småbarnsfamilier, som har snart ventet en uke på å komme seg hjem.

- Folk har brutt sammen her. Mange sitter og gråter åpenlyst, forteller svenske Mats Pettersson (34) på telefon til Expressen.se.

Kom ikke med
Sammen med sin samboer og deres 11 måneder gamle datter, fikk han i går den gledelige beskjeden om at familien hadde fått plass på  et Thai Air-fly til Arlanda, som skulle gå fra U-Tapao i går kveld.

Etter flere timers venting, fikk de kontrameldingen om at flyet var overbooket og at de måtte bli igjen.

- Vi kom helt fra til innsjekkingen, da de sa «very sorry, plane full», forteller han og fortsetter:

- Vi er strandet igjen. Det er helt sinnsykt.

I morgentimene i dag bestemte familien seg å vente på militærflyplassen til de var sikre på at de hadde billetter, og plass, på neste mulige fly.

- Vi vegrer oss for å gå herfra før vi har fått et boardingpass til neste fly. Vi er kjempeslitne og forbannet.

Venter på statusrapport
SAS er et av de internasjonale flyselskapene som i løpet av gårsdagen tok i bruk den militære flyplassen U-tapao.

Det første SAS-flyet hadde avgang i går og ankom Stockholm senere på kvelden, opplyste selskapet i en pressemelding.

Det var plass til 245 passasjerer på airbusmaskinen.

Noe som betyr at mange fortsatt må vente på å komme seg hjem.

Flyselskapet opplyser at de prioriterer dem som har ventet lengst.

Anders Lindström, informasjonsansvarlig i Scandinavian Airlines International, opplyser til Dagbladet.no at selskapet vil komme med en oppdatert statusrapport i løpet av formiddagen.

Tok av med tomme fly
Det finnes få sikre tall på hvor mange turister som er strandet i Bangkok.

Nyhetskanalen melder at 160 000 passasjerer er rammet, mens BBC anslår at 100 000 mennesker er direkte berørt av flyplasskaoset.

Flyplassen Suvarnabhumi er fremdeles okkupert. Den skal være nærmest umuig å ta uten at det blir et blodbad, der både unge og eldre vil bli rammet.

Myndighetene kom i går kveld fram til en midlertid avtale med okkupantene, som lar i alt 88 fly ta av fra Bangkok-flyplassen.

- 37 fly har tatt av fra Suvarnabhumi, siden det første flyet, fra flyselskapet Siam GA, fikk ta i går kveld, sier en talskvinne for de thailandske flyplassene til BBC News.

I alt 40 fly har til nå fått ta av fra flyplassen. Men flesteparten av disse har reist uten en eneste passasjer om bord.

Dette skal være en del av avtalen med demonstrantene.

Svært skadelig for turistnæringen
Det kan ta lang tid før Bangkoks hovedflyplass er tilbake i normal drift.

Selv etter at demonstrantene er fjernet, kan det ta ytterligere én uke før flyplassen kan brukes igjen, ifølge Suvarnabhumis direktør, Serirat Prasutanond.

Han frykter at flere av de nødvendige datasystemene, som blant annet brukes til å styre flysikkerheten, kan være ødelagt.

- Normalt behøver en gjennomgang av IT-systemene en uke. Vi må kontrollere, kontrollere igjen, kontrollere og kontrollere igjen, sier han ifølge Expressen.se.

Han vil ikke anslå hvor mye ekstra tid flyplassen vil trenge hvis mistanken om at noen av systemene er skadd stemmer.

Flyplasskaoset er en katastrofe for landets turistnæring, ifølge landets myndigheter.

De anslår at demonstrantenes aksjon koster turistnæringen omkring 600 millioner hver eneste dag, melder BBC News.

Det fryktes at langt færre turister vil ta turen til smilets land til neste år. Noe som i sin tur igjen kan føre til at over en million mennesker mister jobben.
 
Avventet en løsning
Omkring 10 000 demonstrantene trengte seg inn, samt sperret av innfartsveiene til flyplassen tirsdag forrige uke.

Demonstrantene forsøkte å hindre statsminister Somchai Wongsawat fra å returnere til landet fra en internasjonal samling i Peru.

Dette er en del av en seks måneders plan for å kaste regjeringen i regi av People's Alliance for Democracy (PAD).

Flyselskapene har i første omgang avventet en rask løsning på konflikten. Da det ikke skjedde, kom det i stand flere alternative planer. 

Like før helga ble det klart at flere av de nærliggende flyplassene vil forsøkt å bli tatt i bruk, for å få unna flytrafikken.

Fraktet til en annen flyplass

Hvis ikke situasjonen på hovedflyplassen Suvarnabhumi normaliseres i løpet av få dager, vil SAS fortsette å fly til og fra U-Tapao.

Flyselskapet har også fly stående på hovedflyplassen som kan være klare til avgang til København så snart flyplassen åpnes igjen.

Selskapet starter også å fly passasjerer med billett til Thailand via den militære flyplassen.

Reiseselskapet Apollo startet også  i går å fly skandinaver hjem.

243 passasjerer, deriblant 31 nordmenn, som skulle reist fra Bangkok, sendes til Phuket, en 12 timers bussreise fra hovedstaden.

Flyet ankom Stockholm lufthavn Arlanda i går kveld.

VIL IKKE GI SEG: En av de omkring 10 000 demonstranter som okkuperer hovedflyplassen i Bangkok, danser foran en plakat av landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra. Okkupantene krever at landets nåværende statsminister, Somchai Wongsawat, går av umiddelbart. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
VIL IKKE GI SEG: En av de omkring 10 000 demonstranter som okkuperer hovedflyplassen i Bangkok, danser foran en plakat av landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra. Okkupantene krever at landets nåværende statsminister, Somchai Wongsawat, går av umiddelbart. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer