Jula 2022:

- Mange gruer seg til jul

Nye studier viser at mange bekymrer seg for jula. Dagbladet har snakket med representanter for flere fagfelt for å få deres råd om hvordan du takler den best mulig.

DYSTRE TALL: Rekordmange nordmenn gruer seg til jul og psykologen Maria Abrahamsen tror blant annet at mange gruer på grunn av økonomiske problemer. Foto: Ida Fiskaa
DYSTRE TALL: Rekordmange nordmenn gruer seg til jul og psykologen Maria Abrahamsen tror blant annet at mange gruer på grunn av økonomiske problemer. Foto: Ida Fiskaa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jula 2022 ligger an til å bli litt utenom det vanlige.

Rekordmange nordmenn ser dystert på jula i år, kommer det fram i den årlige juleundersøkelsen fra Unicef. Én av sju, som tilsvarer om lag 600 000, svarer i undersøkelsen at de gruer seg til høytida.

I 2022 har de fleste nordmenn fått merke økte kostnader og mange må kanskje anse seg selv som en med dårlig råd for første gang. Undersøkelsen viser at økonomien er hovedårsaken til at folk gruer seg til jula.

De med lavest forventninger er nemlig de med dårligst råd.

- Stadig flere strever med å løse hverdagsøkonomien, og når jula nærmer seg forsterkes disse problemene, sier Unicef Norge-sjef Kristin Oudmayer i forbindelse med undersøkelsen.

En undersøkelse foretatt av Ipsos på vegne av DNB viser også at halvparten av befolkningen sier de kommer til å ha en begrenset jul i år, sammenliknet med tidligere år.

- Utrolig trist

Leder for Høyre og tidligere statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at det er trist at mange gruer seg til jul.

- Det er utrolig trist, og veldig bekymringsfullt, at så mange gruer seg til jul. Enten det er fordi de mangler venner og familie, eller fordi økonomien ikke strekker til.

FELLESKAP: I vanskelige tider blir det ekstra verdifullt med godt fellesskap, mener tidligere statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FELLESKAP: I vanskelige tider blir det ekstra verdifullt med godt fellesskap, mener tidligere statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Hun håper likevel at realiteten blir bedre for de fleste, og oppfordrer til å søke fellesskap.

- Selv om det er krevende tider, håper jeg at alle får en fin julefeiring, og husk at det ikke alltid er de dyre gavene som varmer mest. Det å gi opplevelser og gode fellesskap kan være ekstra verdifullt i tider hvor mange opplever at ting er litt vanskelig, sier Solberg.

- Mange gruer seg

Maria Abrahamsen, psykolog og influencer, kjent for blant annet kontoen «Psyktdeg» på Instagram og TikTok, forteller at hun absolutt kan merke at folk er mer engstelige for den kommende juletida.

- Strammere økonomi kan gjøre at man gruer seg mer og mer og magefølelsen blir verre og verre, og når man kjenner på mye økonomisk press går det utover den psykiske helsa vår, sier Abrahamsen.

Hun mener også at det er forståelig at vi ser en utvikling etter en lang pandemi hjemme bak lukkede dører. Mange fikk det mye tøffere og relasjoner ble forverret. Ettervirkningene av dette, samt usikkerhet knyttet til framtida, kan være årsaken til de dystre tallene, mener Abrahamsen.

- Krigen og hva som skjer framover med Russland bekymrer mange i tillegg til alle de økende prisene, og det er ikke så rart. Mange gruer seg til jul i år, som er en ganske naturlig reaksjon etter flere år med belastning.

Abrahamsen beste råd er å bryte med forventningene om en perfekt jul, og heller få julestemning gjennom sanser, framfor gaver, ved å høre på julemusikk, se julefilmer og å pleie de næringsrike relasjonene.

- Jeg tror vi glemmer å sette pris på at vi kan være sammen. Vi lever i et land med fred, noe man ikke kan ta for gitt, og vi trenger ikke bekymre oss for å være for mange julefeiringen. Prøv å praktisere takknemlighet for tingene vi har, framfor bekymring over det vi ikke har, sier Abrahamsen.

- Et særlig ansvar

Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, sier til Dagbladet at han tror jula blir mer normal i år sammenliknet med corona-julene de siste åra. Men han legger heller ikke skjul på at det er flere forhold som kan sette en brems på den ellers så muntre høytida.

- Den blir mer preget av krig og usikkerhet i den verdensdelen vi lever i. Forhåpentligvis blir det likevel ei tid folk kommer sammen og har det hyggelig, sier Nakstad.

Ensomhet og savn forsterkes ofte i juletider, mener Nakstad. De som ellers har det vanskelig i hverdagen, vil nok også være de som får det vanskeligst i jula.

- Derfor er det viktig at de 4,8 millionene av oss som faktisk gleder oss til jul er rause og inkluderende overfor dem som er i en annen situasjon, sier Nakstad.

RAUS: Vært raus mot de som er i en vanskelig situasjon, mener Espen Nakstad. Foto: Morten Rakke
RAUS: Vært raus mot de som er i en vanskelig situasjon, mener Espen Nakstad. Foto: Morten Rakke Vis mer

Unicef kommer med noen råd for å gjøre jula lettere, blant annet å få med barna sine på aktiviteter som kan glede andre. Nakstad mener at voksne har et ansvar.

- For barn er det spesielt viktig at jula blir en så fin tid som mulig, det har alle voksne et særlig ansvar for.

Ellers tror han det er viktig å ta pauser fra alle problemene i både hverdagen og i verden, og prøve å kose seg i jula.

REDD BARNA: Monica Sydgård påpeker at det trengs også støtte til de familiene som har barn over 6 år. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Prøve å lage en god jul

Psykolog og TV-personlighet Peder Kjøs synes jula er ambivalent.

- Julefeiring skal være en egen boble hvor man tar pause fra det som er trist og heller feirer tradisjoner, men vi klarer ikke lage en helt tett boble. Når det er så viktig å feire, blir det kanskje tydeligere at man ikke har det så bra, sier Kjøs.

Han mener at presset til å ha en god jul blir så stort at de vonde sidene kan bli enda vondere. Likevel sier psykologen at det er både mulig og lov å ikke ha en ideell jul.

GOD JUL: Psykolog Peder Kjøs mener det er mulig å lage seg en god jul selv i vanskelige omstendigheter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GOD JUL: Psykolog Peder Kjøs mener det er mulig å lage seg en god jul selv i vanskelige omstendigheter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Man kan unne seg å prøve å lage en god jul selv om ting er dårlig. Det betyr ikke at man skyver ting til side, det er heller en markering på at man prøver, sier Kjøs.

De dystre tallene fra Unicef kan blant annet komme av foreldre som ikke har råd til julegaver til barna eller voksne mennesker som er ensomme. Kjøs mener at man må prøve å godt man kan å kose seg selv om.

- Det er et fattig råd, men man må prøve å få det så hyggelig som mulig og prøve å akseptere at det er sånn det må være nå, og heller se etter hva som er mulig. Jula er mange ting sammensatt, og dette er jula vi får til, sier psykologen.

- Kommer til å bli annerledes

Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarked i DNB, sier at de ser på sin ferske undersøkelse at folk forventer en annerledes jul i år.

- Folk sier at den kommer til å bli annerledes. Mange ønsker seg, og ønsker å gi brukte gaver. Det var også flere som sa at de kom til å begrense opplevelser i år sammenliknet med tidligere år.

Selv om DNBs undersøkelse viser at folk forventer at julefeiringen skal bli begrenset, mener Spiten at den samtidig viser at folk er framtidsrettede, og søker råd for å få kontroll på egen økonomi.

- Det vi ser er at det for eksempel ikke har vært noen særlig økning i hvor mange som trenger avdragsfrihet, men det er langt flere som ønsker å snakke, få råd og forberede seg, sier Spiten.

VÆR ÅPEN: Leder for personmarked i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, råder til å være åpen og søke hjelp dersom man opplever økonomiske utfordringer. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB
VÆR ÅPEN: Leder for personmarked i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, råder til å være åpen og søke hjelp dersom man opplever økonomiske utfordringer. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB Vis mer

For å møte dette behovet, så har banken for første gang etablert et eget rådgiverteam for å hjelpe folk gjennom den utfordrende tida.

Hun oppfordrer også til å være åpen om de utfordringene man opplever, samt søke rådgivning og hjelp.

- Vit at du ikke er alene hvis du synes det er tøft nå. Jeg vet at mange føler på skam når det kommer til økonomiske utfordringer. Men jeg vet også at det hjelper å dele. Snakk med dine nærmeste og nøl ikke med å kontakte banken hvis du trenger økonomisk rådgivning, sier Spiten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer