UNNGÅ GRØFTA: Her er kjørelærerens metoder to for å holde svingen på vinterføre. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Snø og glatte veien flere steder i dag

- Mange hadde hatt godt av en tur på glattkjøringsbane og lært bilen å kjenne før vinteren

En rekke ulykker i Sør-Norge i dag har skapt trafikktrøbbel. Her er ekspertenes tips om hvordan kjøre på glatt føre.

(Dagbladet): Flere politidistrikter melder om problemer i trafikken og det er kaos enkelte steder.

Meteorologene kunne tidligere i uka varsle om at et lavtrykk ville komme inn fra sørvest i morgentimene onsdag, for så å fortsette nordover. Med lavtrykket var det ventet vind og snø - noe som i dag har skapt trøbbel for en rekke trafikanter i Sør-Norge.

Både politi og veivesenet var onsdag ute med oppfordringer til trafikanter om å kjøre forsiktig.

Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, kommer med følgende tre råd til trafikanter:

1. Ha på ordentlige vinterdekk. Ikke kjør med sommerdekk!

2. Avpasse farten og hold mye lengre avstand til medtrafikanter enn du ville gjort ellers, da man har mye lengre bremselengde på slikt føre.

3. Om det ikke er tett trafikk kan det være lurt å prøvebremse for å finne ut hvor glatt det faktisk er.

(Saken fortsetter under videoen)

HØYTIDS-KØ: Tirsdag kveld var det voldsomme køer i Los Angeles. Mange millioner flyttet på seg på grunn av Thanksgiving kommende torsdag. Video: CNN Vis mer

Kaos i Follo

I Follo er Nordbytunnelen stengt og politiet har så langt meldt om ti trafikale utfordringer på Twitter de siste timene.

- Det oppstår trafikale problemer på grunn av Nordbytunnelen. I tillegg skaper snøen en del problemer. Mange trailere har stoppet opp i bakker, noe som skaper enorme kjedereaksjoner. Vi har også hatt en påkjørsel bakfra og en utforkjøring, men ingen alvorlige personskader, sier operasjonsleder i Follo politidistrik, Gisle Sveen.

Han har et tips til bilister på vei inn til Oslo.

- Nå stopper det også opp i Ås, så det lønner seg å ta av ved Vestby og kjøre veien innom Kroer. Snart er byngingsperioden i Nordbytunnelen over og det priser vi oss lykkelig over.

Tone Sorken i Vegtrafikksentralen opplyser at det verste nå er over.

- Akkurat nå er det ganske stille og rolig, men det er vinterdekk som gjelder. Folk må fortsatt kjøre etter forholdene og avpasse farten, sier hun.

Samtidig melder politiet i Oslo om glatte veier. De ber folk ta hensyn til vær og føreforhold.

- Det er glatt på veien nå. Vi har fått mange meldinger om glatte veier, så vi oppfordrer alle til å ta hensyn til vær og føreforhold. Vi ønsker ingen trafikkulykker. #vinterdekk, skriver Oslo-politiet på Twitter.

- Ikke slipp bremsen

- Nye biler er proppet med elektroniske støttesystemer. ABS-bremser har vært i mange år. Mange skvetter når den starter å jobbe, for da begynner det å riste og bråke. Da må man for all del ikke slippe bremsen, men man må trykke inn videre og styre, slik at man får effekten, sier Sødal i NAF.

Han forteller at det er mange som lærte på glattkjøring for mange år siden at de skulle ta inn både kløtsj og brems om de skulle gli. Slik er det ikke lenger. De nye systemene gjør at det eneste du skal konsentrere deg om er å bremse og styre.

- Mange hadde hatt godt av en tur på glattkjøringsbane og lært bilen å kjenne før vinteren, sier eksperten, og legger til:

- Det er viktig å huske på at man kjører rundt med en tung bil. De fleste familiebiler ligger på mellom 1000 og 1500 kilo. Når det er glatt må man da avpasse farten og holde lengre avstand.

Sødal legger til at det også er viktig å konsentrere seg. Holde seg i hjulsporene kan også være lurt, da er man nærmere asfalten.

Underkjølt regn er verst

Etter noen timer med snø onsdag morgen gikk det over til regn på Sørlandet, samme på Østlandet. Tilsvarende er ventet nordover. De trafikale problemene for denne uka er trolig ikke over - kombinasjonen snø, regn og kald luft kan danne underkjølt regn.

- Ved underkjølt regn bør man vurdere om man i det hele tatt skal ut og kjøre. Det er det verste føret å begi seg ut på, sier Sødal.

Dersom dette skjer vil han anbefale alle som ikke må ut og kjøre om å la bilen stå. Ved is på veiene er det de samme ovennevnte tipsene som gjelder.

Bjørn Eng, kontorsjef ved statens vegvesen øst, sier til Dagbladet at det også er viktig å sørge for god sikt.

- Man må passe på at det ikke er dugg og is på vinduene. Fjern snø og is på bilen og avpass farten, sier han.

Pigger eller piggfrie?

Sødal forteller at piggfrie dekk er på høyde med piggdekk. Unntaket er når det er is på veiene, da er piggdekk bedre.

- Bor man i et område hvor det ofte er vanskelige kjøreforhold og en del is, er det lurt å ha piggdekk.

Han legger til at det er viktig å være oppmerksom på at man må planlegge lengre bremselengde når man skal inn i kryss og rundkjøringer. Der blir snøen polert og det kan bli veldig glatt.