Dag Jacobsen ved OUS:

- Mange har sluttet

Intensivsykepleiere slutter fordi de er utslitte, sier avdelingsleder Dag Jacobsen ved Ullevål sykehus, og ber neste regjeringen om å ta grep.

SLUTTER: Intensivsykepleiere slutter fordi de er utslitte, sier Dag Jacobsen ved Ullevål sykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB
SLUTTER: Intensivsykepleiere slutter fordi de er utslitte, sier Dag Jacobsen ved Ullevål sykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.33% Første dose: 78.21%

Avdelingsleder Dag Jacobsen ved Medisinsk intensiv på Ullevål sykehus sier til Dagbladet at en ny helseminister ikke kan vri seg unna problemet knyttet til tilgangen på intensivsykepleiere.

- Pandemien er ikke over på intensivavdelingene. Her har de ansatte blitt utsatt for et hardkjør i halvannet år som følge av pandemien og mangel på intensivsykepleiere. I tillegg har mange intensivsykepleiere nå sluttet fordi de er utslitte, sier Jacobsen til Dagbladet, og legger til at dette har medført redusert drift på deres avdeling.

- Derfor håper jeg – og dette er en hjertesak for meg – at den nye regjeringen vil ta tak i denne problemstillingen på en helt annen måte enn den sittende.

AVDELINGSLEDER: Dag Jacobsen ved Ullevål sykehus. Foto: Terese Doksheim Skaug / Dagbladet
AVDELINGSLEDER: Dag Jacobsen ved Ullevål sykehus. Foto: Terese Doksheim Skaug / Dagbladet Vis mer

Krevende

Videre kan Jacobsen fortelle at de nå fyller på med sykepleiere fra andre avdelinger, som har behov for opplæring for å ta hånd om intensivpasientene.

I tillegg sier han at pasienter som i utgangspunktet skulle ha ligget på den medisinske intensivavdelingen, ligger på andre avdelinger som ikke har like mye erfaring med den typen pasienter.

- På nåværende tidspunkt har vi tolv covid-19-pasienter innlagt på intensivavdelingene på OUS. Disse pasientene er minst dobbelt så krevende å behandle som andre pasienter, rett og slett fordi de er rammet av såpass krevende lungeforandringer, sier Jacobsen.

FJERNER: Byrådsleder Raymond Johansen fjerner coronasperringer på kollektivtransporten i Oslo. Video: Dagbladet Vis mer

Planlagte operasjoner

Han opplyser at når kapasiteten på deres avdeling er presset, så går det utover den planlagte operasjonsvirksomheten, også kalt elektiv behandling. Og, poengterer Jacobsen, covid-19-pasienter vil sannsynligvis fortsatt legges inn på sykehus langt inne i 2022.

- På kort sikt kan intensivavdelingene håndtere problemet ved å bistå hverandre, men det kommer til å gå ut over planlagt operasjonsvirksomhet. På lang sikt må man derfor få ut fingeren snarest og utdanne flere intensivsykepleiere i Norge, sier Jacobsen og tilføyer at de også har mulighet til å utdanne sykepleiere selv, om de får tilgang på flere, men at dette bare er en kortsiktig løsning.

Regjeringen svarer

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen sier til Dagbladet at regjeringen har økt utdanningskapasiteten for spesialsykepleiere, herunder intensivsykepleiere. Erlandsen sier blant annet at de har prioritert arbeidet med å få på plass flere intensivsykepleiere i regjeringens Nasjonal helse- og sykehusplan for perioden 2020 til 2023.

- I pandemien har vi forsterket arbeidet ytterligere. Helseregionene har i år blitt bedt om å utrede det framtidige og helhetlige behovet for intensivkapasitet, og det skal opprettes minst 100 nye utdanningsstillinger i intensivsykepleie, sier Erlandsen.

- Vi har også gitt helseregionene i oppdrag å styrke arbeidet for å rekruttere, utvikle og beholde intensivsykepleiere i sykehusene på kort, mellomlang og lang sikt. På den måten planlegger vi for å bedre den ordinære intensivkapasiteten.

BLIR HEFTIG: Raymond Johansen tror første kvelden etter gjenåpningen blir minneverdig. Video: Marie Røssland. Reporter: Stian Drake. Vis mer

Fullvaksinerte pasienter

Så å si alle covid-19-pasientene som ligger på intensivavdelingene på nåværende tidspunkt er fullvaksinerte, ifølge Jacobsen. Coronavaksinene reduserer antallet innleggelser, samt reduserer alvorlighetsgraden i sykdomsforløpet, men de er ikke 100 prosent effektive.

- Om vi fortsetter å danse og klemme hver helg, kommer dette til å medføre flere intensivpasienter - det skal man heller ikke glemme, sier avdelingslederen.

- I tillegg vil det sannsynligvis komme nye virusvarianter om ikke den tredje verden også får tilstrekkelig tilgang på vaksiner. Det er ikke sikkert at neste virusmutasjon er som deltavarianten, den kan bli ti ganger verre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer