Mange hundre svensker i tjeneste for SS

BERLIN (Dagbladet): Mellom 400 og 500 svensker gjorde frivillig innsats som soldater i Waffen-SS under krigen. Historien om de mange svenskene som meldte seg frivillig til tjeneste hos Adolf Hitler, blir først nå gjort kjent gjennom en bok som kommer ut i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske journalisten Bosse Schön forteller i morgendagens utgave av nyhetsmagasinet Der Spiegel at han gjennom flere år har arbeidet med materialet.

De tidligere SS-soldatene som stadig lever, vil ikke snakke om sine krigsopplevelser. De omtaler seg selv som «Det tause brorskap» - og skal ha sverget overfor hverandre at de aldri vil avsløre hva de deltok i.

Journalist Schön har funnet beviser for at flere av de frivillige til Waffen-SS ble satt inn som fangevoktere i konsentrasjonsleirer. Den ene skryter av å ha deltatt i mer enn 30 henrettelser i en leir for jødiske kvinner.

Mange av svenskene kom seg illegalt over grensa til Norge og meldte seg på vervekontoret i Oslo. Fra 1943 kjempet de stort sett i Divisjon Viking, sammen med flere tusen norske og danske SS-frivillige.

Materialet fra boka skal sendes som serie i svensk TV4 fra begynnelsen av januar. Forfatteren hevder at han har funnet beviser for at svenskene som overlevde de mange harde slagene på Østfronten og i Berlin i 1945, kunne reise ubekymret hjem etterpå. I motsetning til sine norske kamerater, som ble idømt lange fengselsstraffer og fratatt borgerlige rettigheter, fikk de svenske SS-folkene gjøre tjeneste i sitt lands forsvar.

Selv i dag prøver historikere og ansvarlige for offentlige arkiver å stoppe all forskning omkring temaet, hevder Schön.