Mange husløse etter branner i julen

Mer enn 30 mennesker ble husløse i julehelgen etter til sammen ni husbranner. Natt til lille julaften mistet en 47 år gammel kvinne livet i en husbrann i Kitdalen i Storfjord i Troms.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ofrene for de øvrige ni husbrannene slapp fra det hele med mindre skader, selv om brannene flere steder var svært dramatiske. I Bergen måtte 18 personer evakueres da det brøt ut brann i en boligblokk natt til 1. juledag. Beboerne måtte tilbringe resten av julen hos familie og venner. På Sunnan i Nord-Trøndelag ble tre små jenter og deres foreldre sendt til sykehus med røykskader da huset de bodde i, natt til 2. juledag, brant ned til grunnen.

På Røra i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag klarte en kvinne i 50-årene å redde seg ut av et brennende bolighus sent på kvelden 1. juledag.

Bortreist

På Frøya var en kvinne på besøk hos noen naboer da eneboligen hennes begynte å brenne ved 22-tiden julaften. Like (u) heldig var et ungt par i Svelvik utenfor Drammen. Paret var bortreist da eneboligen de bodde i ble flammenes rov natt til julaften.

I Overhalla i Nord-Trøndelag mistet en familie boligen sin i brann natt til 1. juledag. Også denne familien var bortreist da brannen tok til.

På Klepstad i Nordland måtte et samboerpar og en åtte år gammel gutt være vitne til at huset deres ble totalskadd i brann, natt til 2. juledag. I Stavanger måtte politiet evakuere flere hus etter at det begynte å brenne i en enebolig på Tasta natt til 1. juledag.

I Fredrikstad ble samme hus rammet av brann to ganger i løpet av ett døgn, 1. og 2. juledag. Ingen personer var til stede i huset, som rommer hybelleiligheter, ved noen av brannene.

Uvær i Nordsjøen

Ved siden av de mange brannene, var det oljearbeiderne i Nordsjøen som opplevde mest dramatikk denne julen. Rundt 50 oljearbeidere satt værfast på plattformene, og måtte feire julen uten familien. På grunn av uværet var helikoptertrafikken innstilt, og oljearbeiderne fikk dermed heller ikke satt tennene i juletorsken. Arbeiderne viste seg rause, og valgte i stedet å donere torsken til Frelsesarmeen i Bergen.

Boreriggen Scarabeo 6 som ligger på Grane-feltet vest for Karmøy, fikk tydelig merke at det blåste storm med orkan i kastene julaften. Ett av riggens åtte ankerfester forsvant i uværet. Bemanningen ble redusert fra 78 til 32 personer som følge av det som skjedde. Om ettermiddagen 1. juledag var de 46 evakuerte tilbake på boreriggen igjen.

Til tross for dårlig vær flere steder i landet, gikk trafikken som smurt i forkant av julehøytiden. Verken NSB eller flyselskapene meldte om store forsinkelser, og Statens veitrafikksentral hadde god kontroll på veitrafikken.

- Rapportene tyder på at den største trafikken kan registreres utenfor kjøpesentrene landet over, uttalte vaktoperatør Turid Nyman ved Veitrafikksentralen til NTB lille julaften.

(NTB)