Mange i Ap håper på Jens-avklaring i dag

Men Stoltenberg selv avviser at han vil erklære noe NATO-kandidatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Internt i Arbeiderpartiet er det mange som forventer at Stoltenberg i dag avklarer om han er kandidat til NATO-jobben, og gir beskjed om sin framtid i Ap. Men i morges gjorde Jens Stoltenberg det klart at han har ingen planer om det.

Likevel er det knyttet stor spenning til Stoltenbergs budskap når han går på talerstolen klokka 14.20 i Folkets hus.

Les om Ap-drama i dag, og de fire kvinnene som kan utfordre Helga Pedersen i kampen om nestledervervet i Dagbladet Pluss.

Jens uten avklaring Men til NRKs Politiske Kvarter sier Stoltenberg i dag at han ikke vil komme med en avklaring om hans mye omtalte kandidatur til NATOs toppverv, slik mange forventer at han skal gjøre i dag.

- Jeg er leder, jeg tar ansvar for å lede partiet. Så ser jeg at det er mange spekulasjoner om at jeg er et navn som nevnes i forbindelse med å bli ny generalsekretær i NATO. Jeg har hele tiden sagt at det ikke vil tjene noens sak om jeg blir en del av de spekulasjonene, om jeg erklærer det ene eller det andre, sier Stoltenberg til Politisk Kvarter.

Ønsker svar fra Jens Stoltenbergs uttalelse står i grell kontrast til hva mange internt i partiet nå ønsker seg. Flere kilder har overfor Dagbladet gitt uttrykk for at det internt er et klart behov for avklaring fra nettopp Ap-lederen.

- Folk er veldig avventende og lurer på hva som skjer. Så en eller annen form for avklaring, bør han nok komme med, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Dagbladet er kjent med at det blant annet i Aps stortingsgruppe er mange som synes det ikke er bra for partiet om en uavklart situasjon vedvarer.

- Jeg regner med at vi får vite noe mer som gjør at det blir ryddet opp i spekulasjonene, sier en annen kilde.

Vil ikke foregripe Til Dagbladet i dag sier Stoltenbergs tidligere statssekretær og nåværende partner i First House, Torbjørn Giæver Eriksen, at han ikke tror Stoltenberg kommer til å si noe om sin framtid i Ap i dag.

- NATO-jobben er ikke avgjort, så han kan ikke forskuttere den. Dette er ikke en sak før Ap's landsstyret før det er en sak. Foreløpig er NATO-jobben en mediesak. Jeg tror Jens vil fortsette den linja han har hatt med å ikke bekrefte eller avkrefte kandidaturet til NATO før utfallet er klart, sier Eriksen.

Også Stoltenberg understreker overfor NRK at han ikke vil foregripe prosessen i NATO.

- Nato får håndtere sin prosess selv. Noen vil ha en rask avklaring, andre mener det bør ta lenger tid. Så få jeg og vi vurdere hvordan vi skal forholde oss til det ettersom dette skrider fram, sier han til NRK.

- VIL IKKE AVKLARE: Jens Stoltenberg sier til NRK i dag morges at han ikke vil avklare om han er kandidat til NATO-jobben. Det står i grell kontrast til mange i Aps ønsker om en avklaring fra nettopp Ap-sjefen om hans framtid i partiet. Til venstre Stoltenbergs rådgiver Sindre Beyer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- VIL IKKE AVKLARE: Jens Stoltenberg sier til NRK i dag morges at han ikke vil avklare om han er kandidat til NATO-jobben. Det står i grell kontrast til mange i Aps ønsker om en avklaring fra nettopp Ap-sjefen om hans framtid i partiet. Til venstre Stoltenbergs rådgiver Sindre Beyer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer