ENIG MED SIV: SU-leder Andreas C. Halse er enig med Siv Jensen i at Ap ofte tar fagbevegelsen for gitt.- Det er ikke LOs oppgave å være stemmekveg for Ap, sier Halse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ENIG MED SIV: SU-leder Andreas C. Halse er enig med Siv Jensen i at Ap ofte tar fagbevegelsen for gitt.- Det er ikke LOs oppgave å være stemmekveg for Ap, sier Halse. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Mange i fagbevegelsen er lei Ap-arrogansen

Sosialistisk Ungdom enig med Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):
- Veldig mange i fagbevelsen er lei den arrogansen som Ap-topper viser gang på gang i sitt syn på fagbevegelsen. De  minner om konger som er misfornøyde med sitt folk. Det re ikke LOs oppgave å være stemmekveg for sosialdemokratiet, sier leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas C. Halse, til Dagbladet.

Refset fagbevegelsen Bakgrunnen er Ap-sekretær Raymond Johansens uttalelser på konferansen til LO Stat på Gol i går. I sin «utlufting» om det fagligpolitiske forholdet mellom Ap og LO kritiserte han tillitsvalgte i fagbevegelsen for å være for redde for å snakke om partipolitikk.

Han sa at få ledere i fagbevegelsen pekte på rødgrønne partier i valgkampen, og svært få anbefalte medlemmene å stemme Ap. Oppslutningen om Ap gikk ned fra 2009 til i år.

Lederen i LO Stat, Tone Rønoldtangen, avviste kritikken. Hun mente fagbevegelsen sto på i valgkampen, men sa Ap manglet en stor sak å tilby velgerne.

Nedlatende Frp-leder Siv Jensen reagerte sterkt og kalte Ap-sekretærens uttalelser for nedlatende overfor fagorganiserte.
- I denne saken er jeg enig med Siv Jensen. Mange i fagbevegelsen er lei av at Ap tar deres støtte for gitt. Hvis medlemmer i fagbevegelsen ikke stemmer på Ap, er ikke konklusjonen at det er noe galt med dem. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan være at Ap må gå i seg selv, ikke omvendt. Vi som politiske partier må være relevante og ha løsninger som fagorganiserte ønsker, og ikke moralisere, sier Halse.
Han understreker at han mener Siv Jensen og Frp er et dårlig alternativ for fagbevegelsen.

Trussel - Men den arrogansen som Ap viser, er en av de største truslene mot et nytt sentrum/venstreflertall. For hvis man skal vinne valg, må man ta fok på alvor. Når valg er tapt, må vi gå i oss selv og spørre om våre løsninger var gode nok. 

Det er vi som er til for fagbevegelsen, ikke omvendt. Vi i SV skulle ønske vi hadde større oppslutning i fagbevegelsen enn vi har, men vi er klare på at det er SV som må gjøre seg mer relevant som verktøy, sier Halse.

Arbeidsfolks interesser - Men er du enig med Raymond Johansen i at det er viktig for tillitsvalgte å diskutere politikk, også partipolitikk på arbeidsplassene?

- Jeg tror folk på arbeidsplassene diskuterer politiske saker rett som det er. Men det er klart det er vanskelig å forbinde det med partipolitikk når Ap kjører gjennom fire tvungne lønnsnemnder i regjering, innfører vikarbyrådirektivet mot fagbevegelsens ønske og har en tendens til å sette Brussel foran interessene til arbeidsfolk i Norge.

Tillitsvalgte på arbeidsplassene trenger først og fremst et troverdig alternativ de kan oppfordre folk til å stemme på, sier Halse.