- Mange kapitalister som kunne tenke seg frikort

Per-Kristian Foss (H) om kontakten mellom Røkke og Statsministrens kontor.

HUSKER DU?  Dette bildet er blitt vist mange ganger. Statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke sammen under Aker-dagen i Oslo 2. april. Siden har Røkke vært taus. I dag møter han pressen for første gang siden bråket om Aker-transaksjonene for alvor startet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
HUSKER DU? Dette bildet er blitt vist mange ganger. Statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke sammen under Aker-dagen i Oslo 2. april. Siden har Røkke vært taus. I dag møter han pressen for første gang siden bråket om Aker-transaksjonene for alvor startet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): I fjor høst så Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke på mulighetene for å legge Aker-formuen i en skattefri stiftelse.

Tanken var at Røkke skulle få skattefritak for stiftelsen, mot at Arbeiderpartiet-folk fikk styreplasser, skriver Finansavisen i dag.

I spørretimen på Stortinget i dag bekreftet finansminister Kristin Halvorsen at det hadde vært kontakt mellom Røkke og Statsministerens kontor angående en slik stiftelse.

- For utrolig
Ukultur langt utover det vi er vant med i Norge, sier Høyres Per-Kristian Foss til Dagbladet. Han har sendt en skriftlig henvendelse til Stoltenberg, der han ber statsministeren legge alle kort på bordet om den kontakten som har vært med Røkke - fra saken som er omtalt i Finansavisen og i perioden fram til det store kjøpet.

- Det er viktig at det er åpenhet. Det er mange andre kapitalister som kunne tenke seg et frikort til Statsministerens kontor og den store pengekassa, sier Foss.

- Men hvis dette skjer som følge av at man er partivenner eller har støttet hverandre vil jeg karakterisere det som ukultur.

Foss sier han reagerte nesten med vantro da han leste Finansavisens oppslag.

- Det er nesten for utrolig til å være sant. Hvis Røkke i det hele tatt har tenkt i den retningen og har hatt samtaler med Statsministerens kontor, da tror jeg ikke man befinner seg i det norske samfunn, sier Foss, som mener Norge ikke har kultur for å gi spesialbehandling til enkeltpersoner.

- Ikke samrøre
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) avfeide kritikken fra Høyre, da hun møtte Dagbladet etter spørretimen. Hun mener Røkke ikke gjorde annet enn det mange andre næringslivsfolk av og til gjør.

- Sakens fakta er at Røkke og Aker-systemet har undersøkt hva som er framgangsmåten og skattereglene rundt å opprette en stiftelse. De har hatt kontakt med Finansdepartementet, men det har aldri vært snakk om endring av skatteregler eller koblinger til andre saker, sier Halvorsen.

- Opposisjonen mener denne saken er nok et eksempel på et tett samrøre mellom Røkke og Stoltenberg-regjeringen?

- Dette er ikke bevis på samrøre. Det hender med jevne mellomrom at det er næringsfolk som henvender seg for å vite hvordan skattesystemet er å forstå. I denne saken ble de henvist til Skattedirektoratet.

- Vil dere legge alle kort på bordet i denne saken?

- Ikke no' problem, sier Halvorsen.

Klokka 14.00 kan du følge Kjell Inge Røkkes pressekonferanse direkte på db.no.

UKULTUR OG SAMRØRE: Mener Høyres Per-Kristian Foss om dagens oppslag i Finansavisen. Foto: Tore Meek / SCANPIX
UKULTUR OG SAMRØRE: Mener Høyres Per-Kristian Foss om dagens oppslag i Finansavisen. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer