Mange klager på russen for andre natta på rad

Russeferiringen er for alvor i gang i Oslo

BRÅK: De fleste russebusser har store lydanlegg. De siste to nettene har høy musikk fra disse ført til at politiet har mottatt mange klager fra folk i Oslo og omegn. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
BRÅK: De fleste russebusser har store lydanlegg. De siste to nettene har høy musikk fra disse ført til at politiet har mottatt mange klager fra folk i Oslo og omegn. Foto: Kyrre Lien / NTB ScanpixVis mer

Russefeiringen er for alvor i gang, men der det flere steder i landet ble meldt om bråk og støy allerede i påska, var det stille og fredelig i påska.

Det har det nå blitt en slutt på. De to siste nettene har det vært et jevnt sig med klager til politiet på russ som har festet i overkant høylytt i seine nattestimer.

- Russefeiringa har definitivt startet, sier operasjonsleder Tor Jøkling ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Tatt seg kraftig opp

Politiet loggførte et 30-talls hendelser natt til torsdag, og trenden fortsatte natt til fredag. Rundt klokka 04 hadde politiet loggført 24 russerelaterte hendelser.

- Vi hadde knapt klager på russen i påska, en det har tatt seg ganske kraftig opp. Det er blitt ganske omfattende, sier Jøkling.

Utfordringen for politiet er at de i ganske liten grad har kapasitet til å rykke ut for å be russen om å dempe seg. Spesielt natt til torsdag var det flere andre, og mer alvorlige, hendelser, som tok mye av politiets ressurser.

Operasjonsleder Jøkling har dermed stor forståelse for at dette kan oppleves frustrerende for folk som opplever å få nattesøvnen ødelagt av dunkingen fra musikkanleggene i russebussene.

- Vi har full forståelse for beboere som er frustrerte, sier Jøkling.

Han forteller at politiet har forsøkt å gjøre en del tiltak i forkant, i samråd med russen, i et forsøk på å begrense uønskede hendelser. At det likevel kommer inn ganske mange klager på støy, overrasker ikke operasjonslederen.

- Vi unner russen å ha det moro, men det er en grense for hvor mye man må tåle, sier Jøkling.

Vurderte å strupe anlegget

Det har vært reaksjoner mot russebusser, spesielt en, der sjåførens førerkort ble beslaglagt på stedet. Sjåføren, en mann i slutten av 30-åra, hadde ikke fylt ut kjøretøyets fartsskive, noe som er påkrevd.

Russebussen ble stanset da den ifølge politiet spilte «ekstremt høy musikk» under kjøring. Bussen er også tidligere kontrollert på grunn av støyklager, noe som gjorde at politiet vurderte å ta noen komponenter fra anlegget, for å sikre nattefred. Så langt gikk de imidlertid ikke.

- I og med at sjåføren mistet førerkortet på stedet, ble russebussen tauet opp i Lommedalen av en bilberger. Den stod til hinder der den sto, sier Jøkling.

Der nattestøy definitivt ikke er noe nytt med årets russ, har politiet de siste åra registert noe som ikke var så vanlig tidligere.

- Vi har sett en tendens til at det er mer slagsmål mellom russen, sier Jøkling.

Slagsmål

Seinest natt til torsdag fikk politiet melding om at det var fullt slagsmål mellom et 20-talls russ på Ullevål. Det ble beskrevet som at flere person lå på bakken.

Da politiet kom på stedet var det rolig. Ingen var heller skadet i noen særlig grad. Politiet traff bare på en person som hadde mindre skader i en leppe.

- Hele den saken kokte litt bort. Når det ikke er snakk om alvorlige skader er det opp til den som er fornærma å eventuelt anmelde det, sier Jøkling.