- Mange kommer til å få hyggelige telefoner fra politiet

Bande tatt på senga med hundrevis av stjålne smykker og pc'er i Oslo.

TYVERIREIR:  I dette huset i Hasleveien 4 på Carl Berner - midt i et tettbefolket og høytrafikkert boligområde tett på Oslo sentrum - fant politiet hundrevis av stjålne verdigjenstander i morges. Femten menn og fire kvinner er pågrepet, foreløpig siktet for grovt heleri. FOTO: BJØRN LANGSEM.
TYVERIREIR: I dette huset i Hasleveien 4 på Carl Berner - midt i et tettbefolket og høytrafikkert boligområde tett på Oslo sentrum - fant politiet hundrevis av stjålne verdigjenstander i morges. Femten menn og fire kvinner er pågrepet, foreløpig siktet for grovt heleri. FOTO: BJØRN LANGSEM. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): - Mange fortvilte eiere av stjålne og personlige smykker kommer til å få hyggelige telefoner fra politiet om noen dager. Foreløpig har vi bare fått registert ti prosent av den enorme mengden med beslaglagt tyvgods, sier politioverbetjent Geir Ellefsen ved Majorstua politistasjon til Dagbladet i kveld.

Han leder Oslo-politiets innsatsgruppe mot organisert og mobil vinningskriminalitet.

Da politiet slo til mot et boligkompleks i Hasleveien 4 ved Carl Berners plass presis klokka 8.30 i morges, fikk lovens håndhevere i pose og sekk.

Da femten menn og fire kvinner, de fleste i 20- og 30-års alderen, var tatt på senga, kunne politiet sette i gang en konvoi med tyvgods til politistasjonen på Majorstua.

Tettpakket med tyvgodsDe tre leilighetene og lagerrom på adressen var tettpakket med stjålet gull, smykker, laptoper, mobiltelefoner og andre verdigjenstander, blant annet pelser. Våpen ble også beslaglagt.

Politiet hadde torsdag kveld ikke fått sjekket tyvgodset mot stjålet-meldinger, men det aller meste bærer preg av å ha blitt tatt fra innbrudd i privatboliger.

Ringer med «Din»-inngravering og dato kommer ikke rett fra gullsmeden.

Atten viste papirer på at de er statsborgere i Romania. En kommer fra Irak.

- Alle nitten er foreløpig siktet for grovt heleri. Det er mulig vi slipper tre-fire av de minst involverte, men minst femten av de pågrepne blir framstilt for varetektsfengsling fredag eller mandag. Dette er åpenbart organisert virksomhet. Så får etterforskningen vise om sjefene er blant de pågrepne, sier politiadvokat Morten Reppen til Dagbladet.

Største fangst siden 2008For to år siden ble et 30-talls utenlandske statsborgere tatt for organiserte villainnbrudd på Oslo vest. Dagens aksjon er den mest omfattende siden Oslo-politiets innsatsgruppe mot omreisende tyvbander ble nedsatt for åtte måneder siden.

Både politioverbetjent Ellefsen og politiadvokat Reppen ber publikum som har mistanke om at deres personloge gjenstander er blant tyvgodset om å vente noen dager.

- Vi tar kontakt når vi har kartlagt alt. Det er hundrevis av gjenstander, sier de.

Sjekker pc'erPolitiet skal blant annet «støvsuge» pc'ene for mail og bilder for å finne eierne.

Ifølge Ellefsen er det spaning og «gammeldags» politiarbeid over lang tid som ligger bak torsdagens fangst.
Etter det Dagbladet forstår slo politiet til nå på grunn av indikasjoner på at gjengen i Hasleveien hadde planer om å forlate landet med tyvgodset.

Da Dagbladet var på adressen i kveld, var det fortsatt flere personer i og utenfor de tre leilighetene.

Prøver å finne utleier
- Har utleieren av boligene noe ansvar for den ulovlige virksomheten der?

- Så vidt jeg vet har våre folk ennå ikke kommet i kontakt med utleieren, men det skal bli interessant å hør hva vedkommende har å si om leieforholdet, sier politiadvokat Reppen.

Politiet er innstilt på at sakene skal bli raskest mulig etterforsket og pådømt.

Følger Storbergets plan- Så blir neste skritt å få dem overført til soning i hjemlandet. Vi har forstått at justisminister Knut Storberget er i god dialog med Romania om det, sier Reppen.

Antallet villainnbrudd i Oslo gikk ned med 9,3 prosent i andre halvår i fjor i forhold til samme periode i 2008, da innsatsgruppen ikke var etablert.

- I januar i år var det en særdeles gledelig nedgang i slike lovbrudd i forhold til januar de siste årene, sier Geir Ellefsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer