Mange krav fra Ap

Arbeiderpartiet krever milliarder til kommunene hvis Kjell Magne Bondevik skal få gjennom budsjettet i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg sa etter møtet at Ap må ha resultater for å inngå et forlik. Ap-leder Jens Stoltenberg sa på landsmøtet i helgen at Ap må ha gjennomslag for nesten alle sine krav for at det skal bli en avtale.

Partene ble mandag ettermiddag enige om å komme i gang med reelle forhandlinger med sikte på å presentere et budsjettforlik førstkommende torsdag.

Etter et 45 minutter langt møte på mandag ettermiddag kunne Ap og regjeringspartiene konstatere at avstanden er stor. Dermed ligger det ifølge Sanner an til «særdeles vanskelige forhandlinger».

Begge parter bedyret imidlertid at de gikk til forhandlingene med ærlige hensikter og med et ønske om å finne fram til et forlik.

- Betydelige endringer

Hill-Marta Solberg gjorde det før møtet klart at det må store endringer til med mer til skole og eldreomsorg, at det som Ap oppfatter som usosiale forslag skal bort og tiltak for å sikre arbeidsplassene som sentrale krav.

- Jeg tror regjeringspartiene har skjønt at det må store endringer til, sa hun.

Ingen av partene vil gå inn på Aps krav, men Ap har tidligere signalisert endringer innenfor den samme rammen som regjeringen har på 7,5 milliarder kroner.

Dette omfatter 2,5 milliarder mer til arbeid og næringsliv, 1,2 milliarder for å rette opp usosiale kuttforslag fra regjeringen, 2,2 milliarder mer til skole, eldreomsorg og barnehager og 1,5 milliarder kroner mer til øvrige satsinger.

Inndekningen

Arbeiderpartiet presenterte ingen forslag til inndekning mandag ettermiddag. Ap har tidligere sagt at mindre skattelettelser enn det regjeringen foreslår er en vei å gå.

Mandag formiddag sa Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen at dette var uaktuelt for Høyre. Noen timer senere var Jan Tore Sanner mindre kategorisk.

- Regjeringspartiene forhandler samlet, var hans noe kryptiske budskap.

Konklusjonen etter det første møtet er uansett at det synes å være en reell vilje til å få til et budsjettforlik.

Partene har ikke mange dager på seg til å bli enige. For at Stortingets tidsfrist med finansinnstillingen skal holdes, må partene komme fram til en politisk avklaring førstkommende torsdag. Dette er nødvendig for at finanskomiteen skal avgi sin innstilling 20. november.

(NTB)

STOR AVSTAND:</B> Det er lang avstand mellom delegasjonene til Hill-Marta Solberg (Ap) og Jan Tore Sanner (H).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer