Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Mange kvinner tar for lett på å få barn»

Fedre føler seg maktesløse etter samlivsbrudd. Mange kvinner tar for lett på det å få barn, mener tobarnsfar Rune Drevland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det eneste far i realiteten kan bestemme er hvorvidt han vil ha sex med kvinnen eller ikke. Etter det opphører fars rettigheter hvis han ikke er gift med barnemoren, sier Rune Drevland (32). Han ble kraftig irritert da han så forsiden på Dagbladet i går.

- Jeg synes mange kvinner tar for lett på det å få barn. Selv om ikke faren vil være involvert i barnets liv, vet de at de klarer seg økonomisk og får hjelp av venner og familie. Det faktum at barna vokser opp uten en far, spiller ingen rolle. Jeg synes det burde bli vanskeligere å få barn, sier den tidligere oppleseren på NRK2.

Skriv kontrakt

Selv har han to barn med to ulikemødre og er fornøyd med samværsordningen med dem.

- Jeg har det fint og ønsker ikke å framstå som bitter. Men jeg ser så mange menn som kvier seg med å få barn, fordi de ikke har noen rettigheter. Man må nesten underskrive en kontrakt, slik at mor lover at man skal få se barna og ikke bare være en økonomisk bidragsyter, sier Drevland.

Han foreslår endringer i barneloven som kunne styrke fars posisjon.

- Automatisk delt foreldrerett ved fødselen og delt omsorg fra fylte to år ville ha utrettet mye. Slik det er nå, er det opp til mor om hun ønsker at far skal ha delt omsorg. Det innebærer at hun må gi slipp på noen av sine rettigheter og la far være en del av hennes og barnets liv. Det er det langt fra alle som vil, sier Drevland.

Overlatt til mors lynne

- Mange kvinner bruker barna som hevn for et vondt og vanskelig brudd. De prøver å såre der det gjør mest vondt, og det er ofte gjennom barna. Har man makt vil man jo gjerne bruke den, sier tobarnsfaren. Mor står for eksempel helt fritt til å flytte hvor som helst i landet uten at far kan nekte det.

- Fedre er overlatt til barnemorens lynne. Mange mødre ønsker far i bildet, men er det sterke følelser inne i bildet, benytter mange muligheten til å gjøre det vanskelig for far. Flytter barnet til andre siden av landet, kan bare menn med en sterk økonomi følge opp barnet, sier Drevland. Han medgir at ikke alle fedre stiller opp for barnet slik de burde.

- Men de fleste er det, og delt omsorg åpner opp for at de kan være der for sine barn.

VIL HA ENDRINGER: Rune Drevland ble kraftig irritert over Dagbladets oppslag i går._Mange menn kvier seg med å få barn, fordi de ikke har noen rettigheter.