Mange liv spart

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I desember kommer over hundre land til Oslo for å undertegne en ny avtale om internasjonalt forbud mot klasevåpen. For to år siden begynte forhandlingene om denne avtalen nettopp i den norske hovedstaden. Den nye avtalen betyr blant annet at tusenvis av liv vil bli spart. Derfor er avtalen en seier for Norges arbeid for fred og nedrustning. Landminer kalles ofte for feighetens våpen. Klasevåpnene fortjener samme betegnelse. Ingen av den skiller mellom militære mål og uskyldige, sivile ofre. De dreper ofte lenge etter at krigen i seg selv er avsluttet.

Kontrollen over disse våpnene er nå betydelig bedret, og Norge har gitt et viktig bidrag til dette. Men forbudet mot klasevåpnene er ikke totalt, og mange land, blant dem USA, slutter seg ikke til den. Men avtalen betyr at regelverket som beskytter sivile i krig er blitt bedret.

Håpet er at stadig flere land vil slutte seg til den. Akkurat nå er det få land som setter nedrustning og rustningskontroll høyt på sin politiske dagsorden. Avtalen er et lite, men viktig skritt framover i dette arbeidet.