PÅ VEI OPP: Gerry Adams, med button på jakkeslaget, topper meningsmålingene før valget i Nord-Irland hasten i 1982. Noen måneder senere overtar han ledelsen av Sinn Féin som i dag er Nord-Irlands nest største parti, og Irlands fjerde største. Med nære bånd til IRA. Det har gjort Adams til en meget omstridt skikkelse de siste 40 årene. Nå er han fengslet i forbindelse med bortføringen og drapet på tibarnsmoren Jean McConville i 1972. Foto: AP Photo/Peter Kemp/NTB Scanpix
PÅ VEI OPP: Gerry Adams, med button på jakkeslaget, topper meningsmålingene før valget i Nord-Irland hasten i 1982. Noen måneder senere overtar han ledelsen av Sinn Féin som i dag er Nord-Irlands nest største parti, og Irlands fjerde største. Med nære bånd til IRA. Det har gjort Adams til en meget omstridt skikkelse de siste 40 årene. Nå er han fengslet i forbindelse med bortføringen og drapet på tibarnsmoren Jean McConville i 1972. Foto: AP Photo/Peter Kemp/NTB ScanpixVis mer

Mange mener han ble snytt for fredsprisen. Nå er han fengslet for drap

- Mørke krefter står bak, hevder Sinn Féin, som plutselig står uten sin partileder tre uker før valget i Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 65 år gamle partilederen gikk selv til politistasjonen i Antrim etter avtale med politiet. Temaet var bortføringen, drapet og den hemmelige begravelsen av tibarnsmoren Jean McConville i 1972.

- Jeg er helt uskyldig, og mener drapet på Jean McConville og den hemmelige begravelsen av henne var galt og en alvorlig forbrytelse mot henne og familien, sa han før han gikk inn.

Så ble han arrestert. Storbritannias nye terrorlovgivning gir adgang til å holde en mistenkt fengslet i 28 dager uten siktelse.

Og det er nettopp det hans støttespillere tror er motivet bak fengslingen. Om tre uker er det valg i Nord-Irland. At partilederen holdes fengslet og knyttes til drapet kan bli svært ødeleggende for Nord-Irlands nest største parti, Sinn Féin.

Lenkes til IRA Gerry Adams har vært partiets øverste leder siden 1983. Allerede da ble Sinn Féin betraktet som den politiske fløyen til Den provisoriske irske republikanske armé (IRA). Gerry Adams har blitt beskylt for å ha hatt en ledende rolle i IRA siden 70-tallet. Flere har hevdet at han som leder av Sinn Féin, også har vært medlem av IRAs øverste råd.

FORSVANT: Datteren Helen holder et familiebilde som viser moren Jean før hun ble kidnappet, drept og gravlagt på hemmelig sted i 1972. Nå er lederen for Sinn Féin, Gerry Adams, fengslet i forbindelse med saken. Foto: AP Photo/Peter Morrison/NTB Scanpix
FORSVANT: Datteren Helen holder et familiebilde som viser moren Jean før hun ble kidnappet, drept og gravlagt på hemmelig sted i 1972. Nå er lederen for Sinn Féin, Gerry Adams, fengslet i forbindelse med saken. Foto: AP Photo/Peter Morrison/NTB Scanpix Vis mer

Adams selv har benektet dette på det sterkeste, men aldri lagt skjul på at han som leder for Sinn Féin har stor innflytelse over tilhengerne av en samlet irsk republikk.

Men selv om den formelle tilknytningen ikke finnes, har det nasjonalistiske partiet alltid hatt en nærhet til IRA. På 70-tallet satt politikeren Gerry Adams side om side med militante IRA-ledere i hemmelige forhandlinger med myndighetene i Storbritannia. Da han overtok ledelsen av Sinn Féin, vokste partiet seg til å bli et av Nord-Irlands mektigste. Og for første gang siden 50-tallet vant de et nordirsk sete ved det britiske parlamentet i Westminster. En plass som ble stående tom fordi partiet boikotter det britiske overstyret i London.

Sammen for fred I dag er Sinn Féin Nord-Irlands nest største parti og sitter i koalisjonsregjering med fire ministerposter, fem parlamentsplasser i London, og en representant i EU-parlamentet. Selv om boikotten av Westminster ble opphevet i 1986, står de fem setene der fremdeles tomme fordi det avkreves en troskapsed til den britiske tronen. Så langt vil republikanerne ikke strekke seg.

Men Adams og Sinn Féin har strukket seg langt siden 70-tallet, noe som var helt avgjørende for at fredsforhandlingene mellom Nord-Irland, Storbritannia og Irland førte frem til den såkalte Langfredagsavtalen i april 1998.

Mange mener derfor Adams ble snytt da unionistlederen David Trimble fra Ulster Unionist Party og John Hume som ledet det rivaliserende nasjonalistpartiet Social Democratic and Labour Party, mottok Nobels fredspris i Oslo Rådhus 10. desember 1998.

Står ikke over loven - Det er fremdeles mørke krefter i politiet som konspirerer med fiender av fredsprosessen, sier Sinn Féin-veteran og viseførsteminister i Nord-Irland, Martin McGuinness, etter Adams arrestasjon.

SNYTT: Mange tilhengere mener Gerry Adams burde ha mottatt fredsprisen sammen med John Hume og David Trimble i 1998. Foto: Dylan Martinez/REUTERS/NTB Scanpix
SNYTT: Mange tilhengere mener Gerry Adams burde ha mottatt fredsprisen sammen med John Hume og David Trimble i 1998. Foto: Dylan Martinez/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Men at det ligger politikk bak arrestasjonen avvises av førsteminister Peter Robinson, som leder unionistpartiet Democratic Unionist Party.

- Tvert om mener jeg det styrker den politiske prosessen i Nord-Irland når folk skjønner at ingen står over loven, sier han.

HEMMELIG BEGRAVD: Først i 1999 innrømmet IRA drapet, og fortalte hvor de hadde gravlagt Jean McConville som ble bortført og drept i 1972. Her sitter en av hennes ti barn, datteren Helen og ektemannen Seamus, da søket etter morens levninger ble igangsatt. Foto: AP Photo/Peter Morrison/NTB Scanpix
HEMMELIG BEGRAVD: Først i 1999 innrømmet IRA drapet, og fortalte hvor de hadde gravlagt Jean McConville som ble bortført og drept i 1972. Her sitter en av hennes ti barn, datteren Helen og ektemannen Seamus, da søket etter morens levninger ble igangsatt. Foto: AP Photo/Peter Morrison/NTB Scanpix Vis mer