Møte om Trond Giskes comeback i dag

- Mange mener straffen har vært lang nok og vel så det

Leder av valgkomiteen, Jorodd Asphjell, håper å unngå kampvotering om Trond Giske.

SONET STRAFFEN?: Trond Giske har siden han trakk seg som nestleder og finanspolitisk talsmann ikke hatt andre tillitsverv i Arbeiderpartiet enn vervet som stortingsrepresentant. Nå kan han komme inn i ledelsen av Trøndelag Ap, dersom årsmøtet vil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SONET STRAFFEN?: Trond Giske har siden han trakk seg som nestleder og finanspolitisk talsmann ikke hatt andre tillitsverv i Arbeiderpartiet enn vervet som stortingsrepresentant. Nå kan han komme inn i ledelsen av Trøndelag Ap, dersom årsmøtet vil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er best tjent med en omforent innstilling slik at vi slipper kampvotering, sier leder av valgkomiteen for Trøndelag Ap, Jorodd Asphjell.

Fra 09.30 i dag gjør valgkomiteen et nytt forsøk på å bli enige om hvem som skal sitte i fylkespartiets nye styre.

Sterke følelser

Som VG først skrev, har Trondheim Ap lansert Trond Giske som ny nestleder ved siden av May Britt Lagesen. Kandidaturet vekker sterke følelser og reaksjoner i partiet, ikke bare i Trøndelag.

Valgkomitéleder Asphjell sier han registrerer at mange har sterke meninger om Giske, både i og utenfor partiet.

Årsmøtet må avgjøre

PARTIKAMERATER: Jorodd Asphjell og Trond Giske har kjent hverandre siden AUF-tiden og er kolleger fra Trøndelag på Stortinget. Nå er Asphjell leder av valgkomiteen og kan bidra til at Giske får plass i fylkesstyret. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
PARTIKAMERATER: Jorodd Asphjell og Trond Giske har kjent hverandre siden AUF-tiden og er kolleger fra Trøndelag på Stortinget. Nå er Asphjell leder av valgkomiteen og kan bidra til at Giske får plass i fylkesstyret. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

-Noen mener straffen har vært for kort, andre mener den har vært lang nok og vel så det. så det er ulike meninger. Når er det rette tidspunktet for å komme tilbake? Jeg respekterer at det er ulike meninger om dette. Jeg vil ikke ha noen mening om det nå, men overlater til årsmøtet å ta stilling. Vi må håndtere dette på en best mulig måte og komme med en innstilling som holder en god balanse, sier Asphjell til Dagbladet.

Han jobbet seint i går kveld for å få til en kabal som kan samle Trøndelag Ap, som etter fylkessammenslåingen er det største fylkespartiet i Ap.

Må ha bred tillit

Ap-leder Jonas Gahr Støre skrev i går i en SMS til Dagbladet:

- Det er årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti som bestemmer sammensetningen av styret etter innstilling fra valgkomiteen. Jeg er trygg på at valgkomiteen og årsmøtet velger et styre av folk som har bred tillit og kan samle partiet til valgkamp og viktig politisk arbeid, sier Støre.

Dette kan tolkes som en oppfordring til å samle seg og unngå en splittende kampvotering på årsmøtet 2./3. mars.

- Jeg tolker uttalelsen som en oppfordring til å finne en samlende løsning, og det vil vi jo være best tjent med. Så får vi se om vi klarer det, sier Asphjell.

Plass i landsstyret

Det er Trondheim Ap, der Giske kommer fra, som har lansert ham som en ny nestleder ved siden av May Britt Lagesen, som tar gjenvalg som nestleder.

Det er ifølge Ashjell hjemmel i vedtektene for å ha to nestledere. Nestlederne er med i partiets landsstyre, som er Ap's høyeste organ mellom landsmøtene.

Fylkesstyret består i dag av 15 medlemmer, hvorav fem utgjør et arbeidsutvalg. Med en nestleder til vil det bli seks i arbeidsutvalget.

Asphjell bekrefter at valgkomiteen ikke hadde drøftet muligheten for to nestledere før Trondheim Ap kom med forslaget. Om det ikke blir enighet om en nestleder til, er det uansett én ledig plass i arbeidsutvalget.

Trondheim Ap har en tredel av delegatene på årsmøtet 2./3. mars.

Ingen hindre

Trond Giske trakk seg i fjor som nestleder i Ap, etter varsler om upassende og trakasserende oppførsel.

Partiet konkluderte i fjor vinter med at Giske hadde brutt partiets retningslinjer. For et par uker siden svarte partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng med at saken er endelig avsluttet.

Giskes ønske om å få saken behandlet på ny ble avslått. Samtidig skrev Støre og Stenseng at varslene ikke hadde vært vurdert i forhold til likestillingslovens bestemmelse om seksuell trakassering. De sa at det etter dette ikke er noe til hinder for at Giske kan engasjere seg fullt ut i partiet og gjenoppbygge tillit.

- Setter lav standard

En av varslerne mot Giske, bydelsutvalgsleder Line Oma i Oslo, mener partiet setter en lav standard dersom Giske får nye tillitsverv.

- Jeg hadde håpet at Arbeiderpartiet skulle sette en høy standard for hvordan man skal håndtere slike saker, og at partiet skulle sende et signal til samfunnet. Dette er ikke verdig Arbeiderpartiet som et likestillingsparti, sa hun i Dagsnytt 18 i NRK i går.

- Lagt saken bak oss

Mange i Ap sier de er drittlei «Giske-saken» og ikke ønsker å gi noen kommentar.

Sentralsyremedlem og leder av Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener derimot det er helt opp til Trøndelag Ap å gjøre om de ønsker Giske i ledelsen eller ikke.

- Trond er velkommen tilbake, han. Vi har jo lagt den saken bak oss. Det har jo partiledelsen vært ute og sagt, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer