Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mange menn føler seg avmaskulinisert

Men det må vi kunne diskutere uten å nevne Eivind Berge, mener stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen (H).

DEBATT UTEN BERGE: De som ikke mener det samme som Ap-politiker Arild Stokkan-Grande om likestilling blir koblet til Eivind Berges holdninger, mener Torbjørn Røe Isaksen (H).
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
DEBATT UTEN BERGE: De som ikke mener det samme som Ap-politiker Arild Stokkan-Grande om likestilling blir koblet til Eivind Berges holdninger, mener Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsrepresentant for Høyre Torbjørn Røe Isaksen mener debatten om mannsrollen og likestilling er viktig, men at det er problematisk å knytte den til blogger Eivind Berge, som ble varetektsfengslet for å ha truet politiet på livet.

- Det må være mulig å ha denne debatten uten å bruke Berges begrepsapparat, sier Isaksen til Dagbladet.

Likestillingens skyggesider Stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap) mener at menn har alt å vinne på likestilling, og skriver i sin kronikk at Eivind Berge har feil når han sier at «feministstaten» knebler norske menn, fordi menn i dag er rikere og mer opplyst enn noen sinne.

Torbjørn Røe Isaksen mener det er viktig å ikke måle hvor vellykket likestillingen har vært kun ut i fra materielle premisser.

- Det kan være kulturelle problemer knyttet til en så stor samfunnsendring som likestillingen siden 60-tallet, og at mange menn føler seg avmaskulinisert. De fleste store samfunnsendringer har alltid skyggesider, sier Isaksen.

Isaksen understreker at han mener likestillingen har hatt mange positive konsekvenser, og er veldig komfortable med det nye kjønnsrollemønsteret likestillingen har bidratt til.

- Det kan likevel hende at fordi kvinner er mer økonomisk uavhengige i dag er terskelen lavere for å skille seg, noe som igjen har en konsekvens for norske barn. En trenger heller ikke være ekstrem for å mene at det kan skje en feminisering i skolen hvis for få menn jobber der, sier Isaksen.

Stokkan-Grande gjør debatten plumpere Ap-politiker Arild Stokkan-Grande sier til Dagbladet at han i sin kronikk først og fremst henvender seg til antifeministen Berge, men samtidig ønsker å presentere en annen virkelighet en Berges om hva likestillingen har betydd for menn.

- Likestillingen har gjort livet til menn bedre, sier Stokkan-Grande.

Isaksen synes det vanskeligjør en bred debatt.

- De som ikke mener det samme som Stokkan-Grande blir da koblet til Berges holdninger. Det gjør debatten plumpere å knytte den til denne spesifikke saken. Jeg synes vi kan fortsette debatten uten Berge, sier Isaksen.

Han nevner at menn også gjør dette. Menn uten blogg.
- Dette er en debatt som har pågått i ti år, og det er viktig at den fortsetter uten å bli koblet til en ekstremist, sier Isaksen.

LIKESTILLING: Likestillingen har gjort livet til norske menn bedre mener Arild
Stokkan-Grande, og ville møte antifeminist Eivind Berge med et annet syn på likestillingen.
Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
LIKESTILLING: Likestillingen har gjort livet til norske menn bedre mener Arild Stokkan-Grande, og ville møte antifeminist Eivind Berge med et annet syn på likestillingen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!