Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mange mystiske historier

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Det har vært skrevet mange historier om August Christian Mohr i norsk og utenlandsk presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har vært i søkelyset for å være agent for en østtysk partifunksjonær, i fokus for BBC-program om tvilsom finansiering av britiske jernbaner og fått skylda for å ha gått Iraks ærend i å destabilisere den kuwaitiske økonomien.

Det var store oppslag om Mohr da han lot seg intervjue om sin oppgave som agent for kommunisten og partifunksjonæren Karlheinz Kaufmann i 1990.

De ble da beskyldt for å forsøke å kuppe en formue på 270 millioner kroner tilhørende det østtyske kommunistpartiet.
I 1992 sendte Kredittilsynet ut en advarsel gjennom Den Norske Bankforening, på bakgrunn av flere henvendelser, om Mohr hadde nødvendige konsesjoner til å drive bank- og finansieringsvirksomhet. Det hadde han ikke.

Samme år ble han politianmeldt av to rasende tyske investorer. De hadde engasjert norsk advokat for å få tilbake 100 000 amerikanske dollar som de hevdet å ha plassert i Mohrs bank i Oslo.

Det forelå et papir som viste at Mohrs ACMC-gruppe hadde en forvaltningskapital på 4,1 milliarder kroner og en egenkapital på 102,8 millioner kroner. I 1993 ropte Londons finansmiljø varsku om det de trodde var et forsøk fra Irak på å destabilisere den kuwaitiske økonomien. London-avisa Sunday Telegraph skrev da at Mohrs britiske selskap, Mohrco UK, var en av de mest aktive aktørene i markedet for dinarer. Hver gang Mohr er blitt omtalt for mystiske finansoperasjoner har han selv stått fram og sagt at han har en samvittighet ren som snø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!