Mange nordmenn blir rundlurt

Norske næringsdrivende, bedrifter, kjeltringer og menigheter. Alle har de blitt rundlurt av nigerianske svindlere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik skjer svindelen

Skikkelig svarte penger

- Livsfarlig å ta kontakt

Slik ble Moe lurt

Økokrim anslår at nordmenn svindles av nigerianere for opptil 100 millioner kroner i året. Hvert år er det en håndfull nordmenn som taper en million eller mer på sin kontakt med svindlerne. Dette er noen av Økokrims eksempler på nordmenn som har blitt lurt av en nigeriansk mafia de siste årene. Svindelen tar mange former.

Invitasjoner

 • En mann bosatt i Norge skulle starte nytt firma og sendte ut invitasjoner til mulige samarbeidspartnere over hele verden, blant annet til nigerianske foretak. Han ble bedratt for 600000- 700000 av en nigeriansk bande som utga seg for å være en interessert forretningspartner.
 • En radio- og TV-forhandler i Nord-Norge ble oppringt av en nigerianer i Malaysia. Han fortalte at han hadde sjekket prisene på Bang & Olufsen-utstyr over hele verden, og at den norske forhandleren var best på pris. Han bestilte TV- og videoutstyr for 100000 kroner. Da nigerianerens kredittkort ikke hadde dekning, sendte han en falsk bankremisse. Forhandleren sendte produktene av gårde til Malaysia, før svindelen ble avdekket. Økokrim klarte å stoppe forsendelsen underveis.
 • En norsk flyger søkte jobb, og sendte søknader til flyselskaper over hele verden. Fra Nigerian Airways fikk han beskjed om at han hadde fått jobb. Kravet var at han måtte forskuttere 30000 kroner. Pengene så han aldri igjen. Han ble flådd av en ansatt i flyselskapet.

Menighet lurt

 • En liten menighet på Frogner i Oslo fikk beskjed om at de var begunstiget i en arvesak i Nigeria. Menigheten tok kontakt med nigerianerne, og fikk beskjed om at de måtte betale tusenvis av dollar i arveavgift på forskudd for å få ut arven. Menigheten tok kontakt med Økokrim, og avverget svindelen.
 • Et reisebyrå i Oslo, som spesialiserer seg på reiser til Asia, ble lovet 40 millioner dollar, dersom de betalte 15000 dollar til en konto i London. Selv om kontakten med svindlerne var opprettet, ble også dette svindelforsøket avverget.
  En kjent bedrager tapte 15000 dollar til nigerianske svindlere. Pengene var utbytte fra svindel han selv er under etterforskning for.
 • En forretningsfører ble domfelt etter at han i løpet av tre år sendte 1,5 millioner av sine klienters penger til Nigeria i forsøk på å få en kortsiktig gevinst.
 • Et norsk firma som driver med trelasthandel med Russland, ble rundlurt av en nigeriansk bande fra St. Petersburg.
 • Et norsk datafirma ble tilsendt en bestilling på Microsoft-produkter for 35000 dollar. Med bestillingen fulgte en falsk bankremisse, og svindelen ble avslørt. Flere norske dataleverandører har sendt pentiumprosessorer for millioner til Nigeria, uten å få en krone igjen.

Banker utbetaler

 • I det siste har nigerianske kriminelle sendt overførselsinstrukser til norske banker. Uten å sjekke med kontoeier har norske banker overført opptil 800000 kroner fra nordmenns kontoer, til nigerianerne.
  En nordmann dukket opp i en bankfilial på Romerike, klar til å overføre 100000 dollar til en nigeriansk konto. Økokrim ble kontaktet, og innskuddet avverget. Det er imidlertid uvisst om bankinnskuddet ble foretatt et annet sted.
 • En nordmann ble kontaktet av nigerianere som ville ha ham til å skaffe dem fire skip. Nordmannen skaffet dem fire fiskebåter til en verdi av 24 millioner kroner. Da de var klare til å seile, ble svindelen avdekket.

En kjent bedrager tapte 15000 dollar til nigerianske svindlere. Pengene var utbytte fra svindel han selv er under etterforskning for.En liten menighet på Frogner i Oslo fikk beskjed om at de var begunstiget i en arvesak i Nigeria.