Mange nordmenn sliter med å betale

Nye tall viser at stadig flere godt voksne sliter med betalingsproblemer.

Reidun Korsnes i Intrum Justitia Norge konstaterer at flere eldre får betalingsproblemer.&nbsp;<span style="background-color: initial;">Foto: Are Haram</span>
Reidun Korsnes i Intrum Justitia Norge konstaterer at flere eldre får betalingsproblemer. Foto: Are HaramVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): En fersk undersøkelse gjennomført av Intrum Justitia viser at 37 prosent av alle nordmenn har hatt perioder i livet hvor de ikke har vært i stand til å betjene gjelden sin, og at 15 prosent i dag er i nettopp en slik situasjon. Det viser European Consumer Payment Report som selskapet har utarbeidet for 2016.

Mange har problemer

- Hvem er det som har problemer med å betale regningene sine?

- De finnes i alle grupper. Tidligere har man gjerne snakket om at det er unge mennesker som oftest har betalingsproblemer, men nå mener vi å oppleve en dreining mot de eldre aldersklassene. Vi har ikke direkte undersøkt dette, men en hypotese kan være at også denne gruppen synes de fortjener å ta del i forbruksfesten, og derfor i større grad velger å høste frukter av noe de ikke har sådd ved å ta opp forbruksgjeld, sier Reidun Korsnes, adm. direktør i Intrum Justitia, til Finansavisen.

Store forskjeller

Det er store forskjeller i hvorvidt de ulike regningene betales innen forfall. Bare 67 prosent svarer at de betaler regningen fra barnehagen, SFO eller til barnebidrag innen forfall.

Ifølge Finansavisen viser statistikken at de norske betalerne prioriterer forsikringer, skatter og avgifter, lege og tannlege og nedbetaling av lån øverst i regningsbunken. Lengre nede, sammen med regningen fra barnehage og sfo er trafikkbøter, regningen for fasttelefon, nedbetaling av studielån og betaling av kredittkortgjeld.

Uforutsett

I løpet av det siste året har 39 prosent av befolkningen latt være å betale en regning i tide. 44 prosent av dem gjorde det på grunn av manglende evne.

- Det skyldes ofte uforutsette hendelser, men for mange bunner det også i lav kunnskap om personlig økonomi. Og ennå har vi nok ikke sett toppen av veksten i forbruksgjelden, eller konsekvensene av denne, sier Korsnes til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Magnus Carlsens ukjente formue
Fikk nøkkelen i juni og solgte etter få uker: Gevinst 1,6 millioner