- Mange norske bygg tåler ikke uvær

Ekspertene advarer mot at Norge ikke har tatt klimaendringene på alvor.

NYTT OG GAMMELT:  Dette bildet fra Helset i Sogn og Fjordane illustrerer godt at mange nyere bolighus ikke er like solid konstruert som bygninger som er mer enn hundre år gamle. Storstormen «Dagmar» gjorde pinneved av det moderne huset til venstre, mens de gamle husene til høyre sto fjellstøtt i orkankastene.


Foto; Harald Vartdal/Fjordingen
NYTT OG GAMMELT: Dette bildet fra Helset i Sogn og Fjordane illustrerer godt at mange nyere bolighus ikke er like solid konstruert som bygninger som er mer enn hundre år gamle. Storstormen «Dagmar» gjorde pinneved av det moderne huset til venstre, mens de gamle husene til høyre sto fjellstøtt i orkankastene. Foto; Harald Vartdal/Fjordingen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ekstremværet 2011 kommer til å bli et av de verste i manns minne. Flom, store nedbørsmengder og sterk storm har ført til store skader på bygninger og infrastrukturen.

Hittil har forsikringsselskapene fått inn 7.600 skademeldinger etter uværet Dagmar, og de totale erstatningskravene er på 456 millioner kroner, ifølge Finansorganisasjonen hovedorganisasjon (FNO). Summen ventes fortsatt å øke.

- Det blir nok noen tusen skademeldinger til i denne og neste uke, da det er en del treghet i systemet, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO til Dagbladet.

Dermed vil den totale erstatningssummmen bli minst 1,3 milliarder i 2011. Vi må helt tilbake til 1992 for å finne et så stort erstatningstall, da nyttårsstormen på Nord-Vestlandet i ga 33 000 skader og 1,3 milliarder kroner i erstatninger alene.

- Skal tåle uvær Klimaforskerne advarer om at været vi ser nå bare er den spede begynnelse: Klimaendringene vil føre til økt vind og mer nedbør, og hyppigere og mer ekstreme episoder av flom og skred. Samtidig mener flere eksperter at infrastrukturen og bygningene i Norge er altfor dårlig tilpasset den nye klimahverdagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer