Mensforstyrrelser

Mange nye meldinger

Steinar Madsen ved Legemiddelverket forteller at de i løpet av helga i uke 38 mottok om lag 500 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser etter vaksinasjon mot covid-19.

MELDINGER: I løpet av helga i uke 38 mottok Legemiddelverket om lag 500 meldinger om menstruasjonsfostyrrelser etter coronavaksinasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MELDINGER: I løpet av helga i uke 38 mottok Legemiddelverket om lag 500 meldinger om menstruasjonsfostyrrelser etter coronavaksinasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.83% Første dose: 79.13%

Verden over gir kvinner tilbakemeldinger om menstruasjonsforstyrrelser og uventede underlivsblødninger etter å ha fått vaksine mot covid-19. Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket forteller at de fikk særlig mange meldinger om dette i løpet av helga i uke 38.

- Menstruasjonsforstyrrelser er det som vi mottar aller flest bivirkningsmeldinger om i Norge knyttet til vaksinasjon mot covid-19. I løpet av helga i uke 38 mottok vi om lag 500 meldinger, og vi tror at årsaken til det var at TV 2 hadde et innslag om det, sier Madsen til Dagbladet.

SLUTT: Helse- og omsorgsminister Bent Høie fjerner regelen om en meters avstand på klassisk symbolsk vis. Vis mer

Spørreundersøkelse

Folkehelseinstituttet sendte ut en pressemelding om problemstillingen like før den aktuelle helga, som ble mye omtalt i norske medier. Der opplyste de at de nå benytter pågående befolkningsundersøkelser for å studere en mulig sammenheng mellom coronavaksinasjon og blødningsforstyrrelser, hvor det er ventet at over 50 000 kvinner vil svare på spørsmål fra FHI.

Prosjektleder og lege Lill Trogstad i Folkehelseinstituttet opplyste at det ikke er utenkelig at en immunrespons etter coronavaksinasjon kan medføre forstyrrelser av menstruasjonssyklus.

Men hittil har det ikke blitt påvist noen årsakssammenheng, og man vet heller ikke om dette opptrer hyppigere etter vaksinasjon enn normalt.

- Vi har hatt ekspertmøter for å diskutere denne problemstillingen, og hva som er årsaken til at vi får så mange meldinger. Dette er et felt hvor vi virkelig forsøker å trenge inn i problemstillingen for å kunne si noe om hva som kan være årsaken til at noen opplever menstruasjonsforstyrrelser, sier Madsen i Legemiddelverket.

- Hvordan påvirker det arbeidet deres at dere mottar så mange meldinger om det?

- Vi har mange mennesker i arbeid som går gjennom bivirkningsmeldingene, men vi må prioritere de alvorlige bivirkningsmeldingene før de mindre alvorlige meldingene. Hittil har vi mottatt totalt 35 000 bivirkningsmeldinger, og det er klart at det er en voldsom stor oppgave å gå gjennom disse.

KLEMMER TIL: Erna Solberg og Bent Høie slo til med en klem etter å ha annonsert gjenåpning av Norge 25. september 16:00. Video: Regjeringen Vis mer

Bivirkningsrapport

I Norge har det blitt satt over 7,7 millioner doser med coronavaksine. Bivirkningsmeldinger rapporteres til Legemiddelverket etter mistanke, og det er derfor ikke gitt at det er noen sammenheng mellom hendelsen og vaksinasjon.

Hittil har Legemiddelverket klassifisert og sortert omkring halvparten av meldingene som de har mottatt, og i sin siste bivirkningsrapport opplyser de at de har registrert 1659 meldinger om symptomer relatert til kjønnsorganene og bryst etter vaksinasjon med Pfizer-vaksinen og Moderna-vaksinen og 246 slike meldinger etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen og Janssen-vaksinen.

Internasjonalt følger Det europeiske legemiddelverkets (EMA) komité for legemiddelsikkerhet (PRAC) med på meldinger om menstruasjonsforstyrrelser etter coronavaksinasjon, mens amerikanske National Institutes of Health (NIH) nylig har opplyst at de bevilger penger til flere studier som skal se nærmere på en mulig årsakssammenheng.

ÅPNER: - Nå er tida kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag, sier statsminister Erna Solberg. Vis mer

Undersøkelser

Madsen ved Legemiddelverket sier at det er veldig viktig finne ut av om det er en årsakssammenheng eller ikke.

- Det er det som er grunnlaget for vår legemiddelovervåking, nemlig å finne ut av årsaken, om det har en sammenheng med vaksinasjon og deretter om det er noe som kan gjøres for å motvirke det, eller om det er personer som er særlig utsatt.

- For eksempel var vi veldig tidlig ute og varslet om de alvorlige bivirkningene knyttet til AstraZeneca-vaksinen, hvor Norge umiddelbart tok konsekvensene av det og stanset bruken av vaksinen. Dette er overhodet ikke aktuelt når det gjelder menstruasjonsforstyrrelser, ettersom de aller fleste tilfellene er lite alvorlige. Samtidig er det tydelig at mange kvinner opplever plager som følge av dette.

De fleste meldingene som Legemiddelverket mottar om menstruasjonsforstyrrelser omhandler kvinner i fertil alder, men de har også mottatt meldinger om kvinner som opplever uventede underlivsblødninger etter overgangsalder.

For øvrig opplyser Legemiddelverket at det ikke er påvist at noen vaksiner påvirker kvinners fruktbarhet. De skriver at coronavaksiner stimulerer dannelse av antistoffer mot piggproteinet på sSARS-CoV-2-viruset, og at det ikke er trolig at disse antistoffene kan påvirke reproduksjonsorganene hos verken kvinner eller menn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer