Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mange ønsker askespredning

Mellom 40 og 50 personer ønsket i fjor å få asken sin spredt med vinden etter at de var død og kremert. Men færre enn 10 søknader ble innvilget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mange søknadene overrasker ekspedisjonssjef Ole Herman Fisknes i Kirke-, utdannings-, og forskningsdepartementet, skriver Adresseavisen.

  - Antallet søknader er mye høyere enn vi hadde forventet. Vi ser det som overraskende at så mange ønsker å foreta et rituale som er såpass i strid med de lange tradisjoner vi har her til lands, sier han.

Var forbudt

Fra årsskiftet i fjor åpnet Stortinget muligheten til å spre asken for vinden etter kremasjon her til lands. Inntil da var det forbudt i Norge.

  - Bakgrunnen for denne lovendringen var blant annet at de fleste andre land har tillatt askespredning, og at noen uttrykte ønske om dette også her til lands, sier Fisknes.

Ingen gravsted

Askespredning kan bare skje i områder uten bosetting, på åpent hav eller høyfjellet. For de pårørende innebærer dette at de ikke får noen grav å gå til.

  - Vi har fått noen søknader fra etterlatte som gjerne vil følge den avdødes ønske om å spre asken, men samtidig ønsker et gravsted. Men dette er helt utelukket, sier Fisknes.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!