Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NÆRPOLITI-REFORMEN:

- Mange opplever nå at Regjeringen tar tryggheten fra folk

General Robert Mood slakter Regjeringens nærpolitireform: Mener den kan føre til politikerforakt og økt utrygghet.

STERKE MENINGER: Generalløytnant (p) Robert Mood er ikke nådig når han omtaler Regjeringens Nærpolitireform. - Kutt heller stillinger i toppen, er hans råd. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
STERKE MENINGER: Generalløytnant (p) Robert Mood er ikke nådig når han omtaler Regjeringens Nærpolitireform. - Kutt heller stillinger i toppen, er hans råd. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka ble det klart at 126 lensmannskontoret blir lagt ned i forbindelse med Regjeringens Nærpolitireform. Det har fått mange til å reagere. Så også Robert Mood, tidligere hærsjef, FN-utsending og NATO-general. Han skriver følgende på sin Facebook-side:

«Tenk at vi er blitt så rike at vi må nedlegge lokalt, der trygghet skapes».

Effektivisering

Gjennom et helt liv har Mood jobbet for at Norge og verden skal bli et tryggere sted. Han er langt fra fornøyd med den såkalte Nærpolitireformen, som Mood mener handler om noe helt annet: «Stordrift og økonomistyring».

- Mange opplever nå at Regjeringen tar tryggheten fra folk. De kaller det nærpolitireform etter råd fra gode kommunikasjonsrådgivere, men du skal ikke være veldig samfunnsinteressert før de ser at dette handler om økonomisk effektivisering og sentralisering, sier Mood.

Han viser til egen oppvekst, der både lensmann og betjenter visste hvem som bodde hvor - og som gjorde hva.

Kontroll på eldre og kriminelle

OMORGANISERER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: NTB Scanpix
OMORGANISERER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvis en lensmannsbetjent kjørte forbi den lokale puben klokka 23, kunne han rulle ned vinduet og fortelle overberusede Per at det var på tide å legge seg - og et slagsmål kunne bli unngått. Eller ved storbranner, hvor politiet visste hvem som bodde hvor: For eksempel om det bodde gamle folk som var dårlig til bens i huset, sier han.

Fortsetter:

- Politiet hadde forståelse av hva som skjedde i nærmiljøet, noe som igjen skapte trygghet. Politikerne undervurderer viktigheten av folks trygghet.

- Politikerforakt og tillitsbrudd

Mood mener at Regjeringen nå undervurderer «den følelsen av utrygghet som er ute i befolkningen», og begrunner:

- Politireformen, nedleggelsen av Heimevernet og sykehussentralisering har skapt uro og frustrasjon hos veldig mange mennesker i Norge, som føler seg mindre trygge. Alt synes å handle om økonomisk effektivisering og sentralisering, men politikerne kommuniserer noe helt annet, mener Mood.

Han viser til brexit i Storbritannia og valget at president Donald Trump i USA, som begge handlet om at innbyggerne i landet følte at de ikke har blitt tatt på alvor av politikerne.

- Reaksjonene til de ulike reformene i byer og lokalsamfunn her er en versjon av folkelige bevegelser vi har sett i USA og England, og er noe vi kan komme til å se i kommende valg i Europa og Norge, sier Mood og fortsetter:

- Politikerne undervurderer viktigheten av trygghet. Endringene som iverksettes kan bidra til politikerforakt og rive ned tilliten mellom politikere og innbyggerne, og er alvorlig, sier Mood.

- Kutt på toppen

Sjøl har han følgende løsning på fjesboka si:

ENGASJERT: Generalløytnant (p) Robert Mood mener Regjeringen går helt feil vei i den såkalte nærpolitireformen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
ENGASJERT: Generalløytnant (p) Robert Mood mener Regjeringen går helt feil vei i den såkalte nærpolitireformen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

«Hva om vi hadde startet med å nedlegge direktorater og redusere stillingene i departementene til beste for lokal tilstedeværelse i stedet?»

- Kutt på toppen. Vi har 300 stillinger i Politidirektoratet og et hundretalls stillinger i ulike departement, som heller burde bli brukt til å ha nærpoliti. Da hadde vi plutselig hatt 400 flere stillinger. Det er masse som kan gjøres hvis vi effektiviserer på toppen i stedet for på bunnen, sier Mood.

- Morsomt at deler

Her kan du lese hele innlegget hans:

«Tenk at vi er blitt så rike at vi må nedlegge lokalt, der trygghet skapes.

Jeg vokste selv opp i en liten by hvor lensmann og betjentene visste hvem som bodde hvor, hvor det ble røyket hva og de av oss som ble hevet ut fra den lokale pub'en litt krakilske, men sov det av uten fare for omgivelsene. De visste hvor det bodde litt engstelige enslige gamle og la turen innom. De visste med en gang på basis av tips hvis ukjente var i byen og ute med fanteri.

Dette og mye annet skaper trygghet. Det er sannsynlig at to betjenter som kommer i bil timer etter at noe skjer og trenger GPS for å finne Storgata skaper utrygghet, avstand og større muligheter for kriminelle.

Hva om vi hadde startet med å nedlegge direktorater og redusere stillingene i departementene til beste for lokal tilstedeværelse i stedet?»

- Det er morsomt å se at det er ganske mange politifolk som deler og sier seg enig i innlegget mitt. Men at så mange er enig, er et uttrykk for at veldig mange i Norge er uenig i hva Regjeringen nå gjør, sier Mood.

Les også:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling