Corona

Mange rapporter om hjernetåke

Fersk amerikansk studie gir ny kunnskap om seinvirkninger av covid-19. - Viktig, mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

LONGCOVID: Hilde Demroen (45) og sønnen hennes Edwin (6) fikk påvist coronaviruset i slutten av mars i år. Begge to er fortsatt preget. REPORTER: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet. VIDEO: Kristin Svorte. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

Fra de første rapportene om virusspredning i kinesiske Wuhan seint i desember 2019, har coronaviruset SARS-CoV-2 festet grepet rundt om i verden.

Til nå er rundt 245 millioner mennesker smittet, og coronaviruset har krevd rundt fem millioner menneskeliv, ifølge Worldometers.

Etter en periode med mindre spredning av viruset opplever Norge igjen et kraftig smittehopp.

Det siste døgnet er det registrert 996 koronasmittede i Norge. Det er 248 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 796 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 447, så trenden er stigende.

Coronaviruset har imidlertid ikke bare ført med seg akutt sykdom og død.

I lang tid har det vært rapportert om mennesker som opplever vedvarende symptomer lenge etter gjennomgått coronavirussykdom, såkalt long covid - et spørsmål som nå opptar forskerne.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP Vis mer

«Hjernetåke»

I en fersk JAMA-studie har amerikanske forskere gjort svært interessante funn.

«Folk som har overlevd covid-19 klager ofte over kognitiv dysfunksjon, som har blitt beskrevet som hjernetåke», innleder artikkelforfatterne.

I studien fant forskerne en relativt høy frekvens av kognitiv svikt flere måneder etter at pasienter fikk covid-19.

Disse funnene var dominerende blant dem som hadde hatt alvorlig forløp av coronavirussykdom med sykehusinnleggelse.

Forskerne påpeker at det er velkjent at visse populasjoner, for eksempel eldre voksne, kan være spesielt utsatt for kognitiv svekkelse etter kritisk sykdom, men i denne studien er det snakk om en populasjon av relativt unge mennesker.

Blant 740 deltakere var gjennomsnittsalderen 49 år. 63 prosent var kvinner, og gjennomsnittlig tid fra de ble diagnostisert med covid-19 var 7,6 måneder.

- Dette er en av de større studiene som har vist en mulig sammenheng mellom covid-19 og nevrologiske langtidseffekter, påpeker assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

FØLGER MED: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Nina Hansen
FØLGER MED: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Viktig

Han har merket seg ved at studiepasientene var relativt unge, og at forskerne likevel finner at kognitive plager er relativt hyppig forekommende rundt et halvt år etter sykdommen.

- Studien forklarer ikke hvorfor slike plager oppstår eller hvilket rehabiliteringsopplegg som er best for pasientene, men er viktig fordi den er med på å kartlegge omfanget av slike plager. Det er åpenbart behov for mer forskning på dette området, sier Nakstad.

Det er de amerikanske forskerne enige i.

«Studien reiser sentrale spørsmål angående pasienters langtidsbehandling. Framtidige studier er nødvendig for å identifisere risikofaktorene og mekanismene som ligger til grunn for kognitiv dysfunksjon, samt muligheter for rehabilitering», skriver forskerne.

Syk lenge

- Det har vært en lang reise vi har vært igjennom. Meg med mine seinvirkninger og tre sykehusinnleggelser. Edwin som hadde høy feber gjennom hele våren og sommeren. Det føles veldig vondt, uttalte Hilde Dermoen (45) fra Hamar til Dagbladet 7. september.

For i slutten av mars 2021 fikk Hilde og sønnen Edwin (6) påvist covid-19. Det ble begynnelsen på noen tunge måneder for dem begge.

Edwin er heldigvis blitt helt frisk, men Hilde sliter fremdeles.

I midten av november skal hun derfor på et rehabiliteringsopphold for coronapasienter på Granheim Lungesykehus i Follebu i Gausdal.

Sju måneder etter at hun hadde covid-19, sliter hun fremdeles med hodepine, utmattelse og store problemer med hukommelse og konsentrasjon.

Glemmer

I minibanken har hun opplevd å ikke huske koden, og skal hun hente noe på kjøkkenet har det allerede gått i glemmeboka når hun kommer dit.

- Det aller verste er likevel at jeg er så sliten hele tida, sier 45-åringen.

Hun sliter også med en brennende følelse i hodet, som kommer og går, noe legen hennes tror hukommelsesproblemene kan ha sammenheng med.

HILDE FREMDELES SYK: Både Edwin (6) og mamma Hege Dermoen fikk civid-19 i mars. Edwin er nå frisk etter langvarige plager, mens mamma Hilde fremdeles sliter med utmattelse, dårlig hukommelse og konsentrasjonvansker. Foto: Kristin Svorte
HILDE FREMDELES SYK: Både Edwin (6) og mamma Hege Dermoen fikk civid-19 i mars. Edwin er nå frisk etter langvarige plager, mens mamma Hilde fremdeles sliter med utmattelse, dårlig hukommelse og konsentrasjonvansker. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Jeg håper jeg kan bli litt klokere på dette etter rehabiliteringen - at jeg finner noe som kan hjelpe meg videre, sier Hilde.

Kvinnen, som normalt sett jobber hver tredje helg i psykiatrien, har ikke vært på jobb siden mars.

- Jeg prøvde meg på jobb i august, men det var helt umulig. Etter tre timer ble jeg kvalm, svimmel og fikk brennende følelse i hodet, sier hun.

Vedvarende symptomer

Folkehelseinstituttet (FHI) anerkjenner at en del mennesker opplever langvarige seinvirkninger av coronavirusinfeksjon.

I publikasjonen «Langvarige symptomer etter covid-19. Hurtigoversikt.» fra august konkluderer FHI følgende:

«Mange pasienter rapporterte om vedvarende symptomer seks måneder eller mer etter gjennomgått covid-19. Allmennsymptomer, nevrologiske symptomer og symptomer fra lungene var vanligst både blant innlagte og ikke-innlagte pasienter, men pasienter som hadde vært innlagt på sykehus rapporterte gjennomgående et bredere symptomspekter, flere symptomer og flere alvorlige funksjonelle begrensninger.»

Ifølge FHI finnes det foreløpig «ikke fastsatte kriterier for hva som blir regnet som senfølger etter covid-19».

Seniorrådgiver og lege Jan P. W. Himmels i FHI påpeker at den nye JAMA-studien, i likhet med FHIs funn, viser at pasienter innlagt på sykehus har flere symptomer, men understreker at den amerikanske studien har visse begrensninger.

- Funnene er rapportert i form av et forskningsbrev, som har som konsekvens at metodikken bare er kort beskrevet. Det er ikke beskrevet hvordan pasientene ble valgt ut som deltakere til studien, og om de utvalgte deltakerne reflekterer den generelle befolkningen, sier Himmels og legger til:

- Forfatterne inkluderte ikke en kontrollgruppe i studiedesignet sitt. Derfor kan vi ikke vite om funnene skyldes covid-19.

Oppdatert kunnskap

Himmels tilkjennegir at FHI er i ferd med å oppdatere sin kunnskapsoversikt over seinvirkninger av covid-19.

- I oppdateringen vil vi systematisk identifisere alle relevante studier, kvalitetsvurdere dem og oppsummere dem på en balansert måte. Vi tar sikte på å inkludere studier med kontroller og flere deltaker, noe som vil gi en mer pålitelig og troverdig oversikt. Vi vil også inkludere norske studier, dersom de oppfyller inklusjonskriteriene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer