Mange risikerer for høy eiendomsskatt

Boligeeiere i Oslo og Bergen er blant de mange som kan betale for mye eiendomsskatt dersom boligens ligningsverdi er satt for høyt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): Da det nye takseringssystemet for boligeiendom ble innført i 2010 var det mange som trodde at det ville komme en klagestorm.

Foreløpig har stormen uteblitt. Og det til tross for at Statistisk sentralbyrå høsten 2014 publiserte en rapport som anslo at 17 prosent av norske boliger får et for høyt anslag for boligens verdi med den modellen som benyttes.

Svært få klager Dersom det er riktig betyr det at 400.000 boliger står med for høy verdi i selvangivelsen. Men så langt er det en svært liten andel av dem som har klaget til Skatteetaten, skriver Finansavisen mandag.

Fra inntektsåret 2009 til 2013 var det tilsammen 24.726 boliger som fikk redusert likningsverdi, enten på bakgrunn av klage eller endring på selvangivelsen, viser tall Finansavisen fikk fra Skatteetaten i fjor. Det gir et snitt på litt under 5.000 boliger årlig.

Skatteetaten har ennå ikke tall for hvor mange som har fått nedsatt boligverdien etter klage for inntektsåret 2014, men det er liten grunn til å tro at tallet vesentlig høyere.

For høy ligningsverdi - Det er grunn til å tro at det finnes en rekke eiendommer som har for høy ligningsverdi, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til Finansavisen. Han tror likevel mange lar være å klage fordi de uansett ikke får utlignet formuesskatt.

- Dersom ligningsverdien heller ikke blir brukt som grunnlag for eiendomsskatt, er det vanligvis ingen grunn til å klage. De som taper penger på ikke å klage er de som betaler formuesskatt eller hvor kommunen benytter ligningsverdien ved utskrivning av eiendomsskatt, sier Lothe.

Bør lese selvangivelsen grundig Huseiernes Landsforbund er ikke overrasket over at så få har klaget.

- Det viser seg jo at det er mange som ikke gidder å lese selvangivelsen i det hele tatt, så det forundrer meg ikke. Vi anbefaler at boligeierne går grundig gjennom dette med jevne mellomrom. Spesielt i områder der det har vært store svingninger i boligprisene, som for eksempel i Rogaland, er det lurt å gjøre en vurdering av om ligningsverdien stemmer, sier Peter Batta, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, til Finansavisen.

Flere nyheter
- Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke
Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo 

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer