Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mange sivile drept - serberne gir NATO skylda

NATO opplyste i dag at alliansen var i ferd med å undersøke meldinger om at minst 100 sivile ble drept i et NATO-angrep med klasebomber i Kosovo natt til i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et svar på undersøkelsen kan først ventes om 48 timer, sa NATO-talsmann Jamie Shea på den daglige pressekonferansen.

Shea hevdet samtidig at det blir et stadig større problem at jugoslaviske styrker bruker sivile som skjold for å beskytte militære installasjoner. Ifølge NATO er sivile blitt plassert under broer og rundt stridsvogner for å hindre NATO-angrep. NATOs talsmenn har sagt at dersom det er mistanke om at sivile brukes som skjold ved militære installasjoner, vil angrep ikke bli utført.

Største til nå

Hvis antall drepte i landsbyen Korisa sør i Kosovo blir bekreftet, er det det største antall sivile drept i et NATO-angrep mot jugoslaviske mål siden bombingen begynte.

Kosovoalbaneren Fehmi Ahmeta opplyste til journalister i landsbyen Korisa at sju medlemmer av hans familie var blant de minst 100 som skal ha blitt drept i angrepet. Mange døde skal ha blitt fjernet fra bondegården fra tidlig i morges. Det serbiske sivilforsvarets informasjonssenter for Kosovo, med sete i Pristina, sier til det jugoslaviske nyhetsbyrået Tanjug at 100 ble drept og 50 såret.

Bondegård

Åtte såkalte klasebomber skal ha truffet en bondegård der nærmere 500 kosovoalbanere hadde samlet seg for natten etter å ha kommet dit fra skogområder i nærheten hvor de hadde oppholdt seg de siste ti dagene. Gården ble bombet rundt midnatt. Landsbyen Korisa ligger 5 kilometer fra Prizren, langs veien fra Prizren til Suva Reka. Det serbiske informasjonssenteret sier det ikke er militære mål eller politi i Korisa.

Det var sterke scener som møtte journalister som kom til stedet fredag. Deler av mennesker lå fortsatt spredt omkring, mange av dem helt forkullet. Politi lastet plastikksekker med døde mennesker på en lastebil. 10 traktorer med tilhengere som hadde fraktet kosovoalbanerne til gården, sto fortsatt i brann.

Militære angrepet

NATO-representanter ved hovedkvarteret i Brussel opplyste at angrepene natt til i dag hadde vært de mest omfattende siden bombingen av jugoslaviske mål begynte 24. mars.

- NATOs luftstyrker fløy 679 tokt, og dette er det største antallet i en 24-timers periode i kampanjen så langt, sa NATO-talsmann Jamie Shea.

Av toktene var det 327 der krigsfly slapp bomber eller skjøt raketter mot mål på bakken. Også det var det største antallet angrep. Ifølge NATO var 237 av angrepene rettet mot serbiske styrker, mens 90 rammet luftforsvarsstillinger.

NATO ville ikke anslå skadene som følge av angrepene, men sa at angrepene hadde vært særlig harde i området ved Prizren på dagtid og i området ved Stimlje om natten.

Kraftverk

NATO bombet også kraftverk og la størsteparten av Jugoslavias tre største byer mørke. Strømmen forsvant i store deler av Beograd, Novi Sad og Nis.

Shea benektet sterkt at det er NATOs taktikk å ramme mål som oppfattes både som militære og sivile.

- Alle disse er legitime militære mål. NATO sikter ikke på noe som ikke direkte forsyner den jugoslaviske krigsmaskinen. Målet er å forstyrre de jugoslaviske styrkenes kommando og kontroll.

De lidelsene den serbiske befolkningen måtte få på grunn av sviktende strømforsyning bleknet mot hva kosovoalbanerne er blitt utsatt for av serbiske militære og politi i Kosovo, tilføyde Shea.

Tre flyplasser, tre militære radiosendere, to broer og et bensinlager var andre mål som ble angrepet, ifølge NATO.

Nyhetsbyrået Tanjug skrev at deler i eller rundt Pristina, Pec, Djakovica og Urosevac ble truffet, men sa ingenting om skadene.

(NTB)