KAOS: Situasjonen var i ettermiddag svært uoversiktlig i Bangkok.  Foto: SAKCHAI LALIT / AP / SCANPIX
KAOS: Situasjonen var i ettermiddag svært uoversiktlig i Bangkok. Foto: SAKCHAI LALIT / AP / SCANPIXVis mer

- Mange skudd løsnet ved militært hovedkvarter

Stadig mer tilspissede sammenstøt i Bangkok. Et regjeringsbygg skal stå i brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du eller noen du kjenner i Bangkok? Ta kontakt på telefon 24 00 00 00, epost 2400@dagbladet.no eller send sms/mms til 2400. 

(Dagbladet.no): De voldsomme opptøyene i Thailands hovedstad hadde i ettermiddag norsk tid vart i mange timer, men så ikke ut til å avta. Mens de militære styrkene skal ha klart å rydde noen av gatene som var sperret av de omlag 4000 rødkledde, kom det stadig nye meldinger om sammenstøt.

Minst 94 mennesker er skadd, og tilstanden er alvorlig for 24 av dem, ifølge overlege Chatree Charoenchivakul ved akuttmotaket Narenthorn. Han avkrefter meldingene om dødsfall så langt i kampene, ifølge avisa The Nation.

Like før klokka 13 norsk tid meldte nettutgaven til The Nation at det i rundt ti minutter ble hørt skuddvekslinger ved Hærens hovedkvarter i Bangkok. Det er uklart hvem som skyter.

SKREMMESKUDD? Det ble flere ganger skutt i lufta med automatvåpen, men ifølge flere utenlandske journalister skal soldatene også ha skutt direkte inn mengden av demonstranter. Foto: SUKREE SUKPLANG/ REUTERS / SCANPIX
SKREMMESKUDD? Det ble flere ganger skutt i lufta med automatvåpen, men ifølge flere utenlandske journalister skal soldatene også ha skutt direkte inn mengden av demonstranter. Foto: SUKREE SUKPLANG/ REUTERS / SCANPIX Vis mer

Minutter tidligere ble det meldt om en brann i nærheten av utdanningsdepartementet. Ifølge nyhetsbyrået AFP (via NTB) har demonstranter satt fyr på deler av regjeringskvartalet med brannbomber, men skadeomfanget er foreløpig ikke kjent.

Bølger fram og tilbake
Samtidig sperrer grupper av demonstranter stadig nye gater.

- Jeg har ikke inntrykk av at det har roet seg. Det virker som demonstrantene trekker seg tilbake etter hver konfrontasjon, før det igjen blusser opp, sier Norges ambassadør Merete Fjeld Brattested til Dagbladet i 13.15-tida.

Hun følger i dag dramaet fra time til time.

TØFFE KAMPER: Flere av demonstrantene kastet brannbomber.
TØFFE KAMPER: Flere av demonstrantene kastet brannbomber. Vis mer

- Hoveddelen av demonstrasjonen har vært konsentrert rundt Government House (statsministerens kontor, red. anm.) og andre regjeringsbygg som ligger i noenlunde samme område, så resten av Bangkok er i utgangspunktet ikke direkte berørt, opplyser Brattested.

Ambassaden har fått en del telefoner fra nordmenn som forhører seg om familiemedlemmer som er på ferie i landet og bekymrede reisende som vil få sikkerhetsråd før de ankommer Bangkok, men det har ikke kommet meldinger om at nordmenn har vært i fare.

- Vi ber folk om å være forsiktige og å unngå de aktuelle områdene, og oppfordrer alle til å følge med på ambassadens nettsider og i mediene for å holde seg oppdatert, sier ambassadøren, som mener det er vanskelig å spå utfallet av den politiske uroen.

- Demonstrasjonene i fjor og nå gir tilsammen inntrykk av en dyp splittelse i det thailandske folk. Hva som er løsningen på det er vanskelig å si, konstaterer Brattested.

VANNKANONER: Soldatene klarte tidvis å holde demonstrantene på avstand med kraftige vannstråler.
VANNKANONER: Soldatene klarte tidvis å holde demonstrantene på avstand med kraftige vannstråler. Vis mer

Skyting og vannkanoner
Ifølge reportere fra BBC og CNN skjøt de militære styrkene direkte inn i folkemengden tidligere i dag, men det var da uklart om det var snakk om såkalte gummikuler eller dødelige ammunisjon.

Talspersoner for demonstrantene hevder at flere er drept, men dette blir avvist av de thailandske myndighetene, og ingen uavhengige kilder har bekreftet noen dødsfall. Ifølge myndighetene er imidlertid minst 70 personer skadd, omlag en tredel av dem soldater.

Demonstrantene lagde brennende barrikader i gatene og satte også fyr på flere passasjerbusser de hadde kapret og kjørt i retning av soldatene. De kastet også brannbomber, såkalte molotowcocktails, gjentatte ganger.

De militære tok på sin side i bruk tåregass, vannkanoner og batonger i tillegg til automatvåpnene.

- Tar i bruk alle midler
Thailands militære sier de vil ta i bruk alle midlene de har tilgjengelig for å gjenopprette roen i hovedstaden Bangkok.

— Offiserene våre vil bruke alle nødvendige midler for å gjenopprette roen raskt, og gjøre det mulig for folk å kunne fortsette livene sine, sa en høytstående offiser i en TV-sendt kunngjøring ifølge NTB.

Hva han legger i «alle tilgjengelige midler», presiserte han ikke. Han forsikret imidlertid at soldatene bare skal bruke våpen i selvforsvar.
De rødkledde demonstrantene støtter tidligere statsminister Thaksin Shinawatra som ble styrtet i et kupp i 2006 og er i eksil som følge av en korrupsjonsdom. Søndag oppfordret han sine landsmenn til å gjennomføre en revolusjon i landet.

Den sittende statsministeren, Abhisit Vejjajiva,  har bare hatt posisjonen i fire måneder. Han kom til makten etter at omfattende demonstrasjoner og uro tvang den forrige statsministeren i kne. Den gang var det gulkledde motstandere av Thaksin Shinawatra og hans støttespillere som rådde gatene.

INGEN NÅDE: Minst 94 mennesker er skadd i opptøyene. Foto: Wason Wanichakorn / AP / SCANPIX
INGEN NÅDE: Minst 94 mennesker er skadd i opptøyene. Foto: Wason Wanichakorn / AP / SCANPIX Vis mer
STORE ØDELEGGELSER: Mens kjøretøy og barrikader brant i gatene, kom det i ettermiddag også meldinger om at et regjeringsbygg skal stå i flammer.
STORE ØDELEGGELSER: Mens kjøretøy og barrikader brant i gatene, kom det i ettermiddag også meldinger om at et regjeringsbygg skal stå i flammer. Vis mer