-  Mange sliter med å velge

Fortsatt i villrede om hva du skal studere til høsten? Det finnes råd for deg som er i tvil om du har valgt rett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager får norske studenter svar på søknadene til høyere utdanning. Totalt har 96 000 personer søkt om opptak til høyere studier gjennom Samordna opptak (SO). Langt fra alle er sikre på at de har søkt seg til rett studium, selv om søknadsfristen for lengst har gått ut.

Traumatisk

Noen har slengt inn en søknad bare for å ha en studieplass til høsten. Andre har søkt seg til flere svært så ulike studier, men har fremdeles ikke peiling på hva de ønsker å gjøre med framtida si.

-  Det oppleves som traumatisk for alle dem som ikke klarer å finne ut av hva de skal gjøre med studier og karriere, påpeker profesjonell studie- og yrkesveileder Alf J. Merkesdal.

Mange sliter med å velge mellom to eller flere utdanninger.-  Å velge f.eks mellom medisin eller psykologi er vanskelig, ettersom begge studiene passer for dem som er analytiske og sosiale. Bestemmer du deg for psykologi, er det gjerne den kreative siden av deg som blir avgjørende, sier Merkesdal. Og påpeker:

Mange særtrekk

-  Mange mennesker uttrykker flere forskjellige særtrekk. Det er en absolutt fordel, fordi de vil kunne fungere godt i flere ulike yrker. Samtidig blir valget vanskeligere når man har mange muligheter, mener han.

Hvilken innflytelse du vil få i jobben, og hvilke omgivelser du befinner deg i, bør også spille inn når du velger karriere.