Mange småproblemer etter 2000-overgangen

Amerikanske spionsatelitter ble satt ut, folk ble fakturert 733 000 kroner for sein video-levering og noen gikk til det skritt å kappe telefonledningen med saks for å slippe unna billene «bugs» som skulle komme ut av datamaskinen. Les om 2000-problemene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt er det ikke avdekket alvorlige dataskader etter nyttår. Men det finnes mange småepisoder da datamaskinene skulle gå fra 1999 til 2000:

Kommunenes Sentralforbund har problemer med å publisere til hjemmesiden sin. På siden er dagens dato 3. januar 19100.

Ifølge Kredittilsynet meldte en bank om problemer med overgangen til år 2000. Den ene innrapporterte feilen gjaldt 10-12 minibanker, men var av en slik art at den kunne ha oppstått i en vanlig driftssituasjon, skriver NTB.

16 7-Eleven-butikker fikk problemer med kassaapparatene ved midnatt nyttårsaften. Kassene som ikke taklet overgangen var av eldre dato. Problemet ble løst på søndag.

Forsvarets overkommando oppdaget en feil i en database for fiskerioppsyn på to kystvaktskip.

To datafeil oppsto ved Fylkessjukehuset på Stord i Hordaland like etter midnatt første dagen i det nye årtusenet. En røntgenmaskin sluttet å fungere da datoen gikk over til 1. januar 2000. Sykehuset løste problemet ved å stille tilbake datoen til 1. januar 1999, melder NTB.

Ifølge den japanske avisa Mainichi oppsto det problemer med noen av atomreaktorene i Japan. Noen systemer var nede i flere timer, men det er ikke meldt om alvorlige skader.

CNN melder at flere amerikanske spionsatelitter ble satt ut i 15 timer. I Frankrike ble en satelitt som sørger for kontakt mellom Paris og de franske fredsbevarende styrkene i Kosovo koblet av, men det skal ikke ha ført til problemer for de franske troppene.

I tillegg lister CNN opp flere småproblemer rundt i verden. En videokunde i New York fikk en regning på 91 250 dollar (733 000 kroner) etter at videobutikkens datasystem mente kunden leverte filmen 100 år for seint.

I Sør-Korea måtte 900 familier greie seg uten varme i flere timer etter at sentralvarmeanlegget brøt sammen. En nyfødt Sør-Koreaner gikk fra null til hundre, da han ble registrert med fødselsdatoen 1. januar 1900.

Søta bror slapp heller ikke unna år 2000-problemet. 100 000 konti i svenske nettbanker fikk problemer, og kundene kunne ikke sjekke saldoen.

De aller fleste var godt forberedt til år 2000. Det ville også en britisk unggutt være, så han valgte å kutte hele ledningen mellom datamaskinen og telefonnettet, melder NTB.

Y2K-problemet kalles på engelsk The Millennium Bug, der «bug» brukes i overført betydning og står for «problem». Men ordet betyr bokstavelig oversatt «bille», og den britiske tenåringen trodde at farlige biller kunne komme til å kravle inn i maskinen hans nyttårsaften. Ifølge NTB tok han kjøkkensaksa og kuttet kabelen, men ble noe betuttet da maskinen sluttet å fungere.

Cuba mener for øvrig at år 2000-problemet var en kapitalistisk svindel.