- Mange snakker om pasient null. Det finnes ingen pasient null

Det var ikke en to år gammel gutt som startet ebola-utbruddet, mener lege.

- INGEN PASIENT NULL: Doktor Pierre Rollin mener det ikke finnes noen pasient null for ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Foto: Sayyid Azim /Scanpix
- INGEN PASIENT NULL: Doktor Pierre Rollin mener det ikke finnes noen pasient null for ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Foto: Sayyid Azim /ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ebolautbruddet som herjer Vest-Afrika, som har krysset fem landegrenser og tatt livet av over 1400 mennesker, må ha startet ett sted.

I New England Journal of Medicine har forskere kartlagt spredningen av utbruddet, og sporet det tilbake til landsbyen Meliandou i Sør-Guinea og en to år gammel gutt.

Smittet i begravelsen Det var i begynnelsen av desember i fjor at denne to-åringen plutselig ble syk. Han fikk feber, diaré og kastet opp. Gutten døde, den 6. desember i fjor. En uke senere døde guttens mor. Så lillesøsteren, som bare ble tre år gammel. Deretter døde bestemoren, skriver New York Times

Da to-åringens bestemor ble gravlagt, møtte flere mennesker fra flere landsbyer opp. To av dem tok med seg smitten til sine respektive landsbyer.

Og dødsreisen fortsatte. Sykdommen spredte seg til regionhovedstaden Gueckedou og byen Macenta. Den 10. mars varslet de lokale myndighetene Guineas helsedepartement om utbrudd av en sykdom med høy dødelighet og symptomer som oppkast og diaré.

Kalte ham pasient null Det var ebola - en virussykdom som det ikke finnes medisiner eller vaksine mot, og som har en dødelighet på mellom 50 og 90 prosent.

Viruset smittet over til Sierra Leone, Liberia, Nigeria - og den siste uka til Kongo.

Allerede i april fastslo det internasjonale teamet av forskere i The New England Journal of Medicine at den lille to-åringen fra Meliandou utløste hele Ebola-utbruddet i Guinea.

De kalte ham «pasient null».

- Ikke den første Men ikke alle er enige i konklusjonen. Noen mener at toåringens historie kan gi innsikt i hvordan eller hvorfor utbruddet vokste så fort - men ikke at gutten var den som startet det hele.

OVER 1400 DØDE: Ifølge verdens helseorganisasjon har mer enn 1400 mennesker mistet livet av ebola siden nyttår. En ugandisk mor står her foran graven til to familiemedlemmer som nylig mistet livet i kampen mot det svært dødelige viruset. Foto: Sayyid Azim / Scanpix
OVER 1400 DØDE: Ifølge verdens helseorganisasjon har mer enn 1400 mennesker mistet livet av ebola siden nyttår. En ugandisk mor står her foran graven til to familiemedlemmer som nylig mistet livet i kampen mot det svært dødelige viruset. Foto: Sayyid Azim / Scanpix Vis mer

- Det var en lege som begynte å følge kjeden av smitte tilbake til to barn - en to-åring og en tre-åring, sier Pierre Rollin, infeksjonslege ved the Centers for Disease Control and Prevention i USA.

Rollin, som nylig returnerte til Amerika etter et opphold i Guniea, mener at barna var to som tidlig ble rammet av utbruddet - ikke de to første tilfellene.

- Mange mennesker snakker om pasient null. Det er ingen pasient null, sier Rollin ifølge National Public Radio.

Smittet av dyr - Kjeden tilbake til start stoppet der (hos den to år gamle gutten) fordi vi ikke finner noen andre, eller fordi ingen andre kan huske lenger tilbake, fortsetter Rollin.

Likevel mener han at utbruddet må ha startet hos en person - som hadde fått viruset fra et sykt dyr. Kanskje fra en flaggermus - eller et annet dyr som hadde blitt smittet av en flaggermus.

- Vi tror det bare var en overføring av viruset (fra dyr), som smittet videre fra menneske til menneske til menneske, sier Rollin ifølge National Public Radio.

- Fant viruset for fem år siden Ifølge ham er DNA-et i ebolaviruset som tar liv av mennesker i Sierra Leone svært likt det som herjer i Guniea.

- Det ser ut som det er det samme viruset, eller nært beslektet, sier Rollin.

En annen lege, Joseph Fair, sier ifølge National Public Radio at han for om lag fem år siden oppdaget to personer i Sierra Leone som nylig hadde blitt eksponert for Ebola Zaire. Dette er samme type ebola som man nå ser et utbrudd av i Vest-Afrika.

- Flygehunder En gruppe på 17 europeiske og afrikanske eksperter på tropesykdommer har nylig konkludert med at flaggermus av typen flygehunder har brakt ebolasmitten med seg, skriver The Guardian.

Forskere har allerede i flere år mistenkt at flaggermus er et reservoar for Ebola-smitte. Men selv om jakt på flaggermus til mat er vanlig i afrikanske landsbyer, er det ekstremt sjelden at Ebola overføres til mennesker, skriver forskning.no.

Fordi Ebola-smitte også sprer seg til gorillaer og sjimpanser, har forskere tidligere satt smitten i sammenheng med menneskeaper. Men nå mener forskerne at alle utbrudd av Ebola i Afrika har bakgrunn i flaggermusjakt og salg av flaggermus på markeder, skriver forskning.no.

BARN RAMMET: Flere av de ebola-smittede i Vest-Afika er små barn. Foto: Carl de Souza / AFP /Scanpix
BARN RAMMET: Flere av de ebola-smittede i Vest-Afika er små barn. Foto: Carl de Souza / AFP /Scanpix Vis mer