- Mange snakker om pasient null. Det finnes ingen pasient null

Det var ikke en to år gammel gutt som startet ebola-utbruddet, mener lege.

- INGEN PASIENT NULL: Doktor Pierre Rollin mener det ikke finnes noen pasient null for ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Foto: Sayyid Azim /Scanpix
- INGEN PASIENT NULL: Doktor Pierre Rollin mener det ikke finnes noen pasient null for ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Foto: Sayyid Azim /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ebolautbruddet som herjer Vest-Afrika, som har krysset fem landegrenser og tatt livet av over 1400 mennesker, må ha startet ett sted.

I New England Journal of Medicine har forskere kartlagt spredningen av utbruddet, og sporet det tilbake til landsbyen Meliandou i Sør-Guinea og en to år gammel gutt.

Smittet i begravelsen Det var i begynnelsen av desember i fjor at denne to-åringen plutselig ble syk. Han fikk feber, diaré og kastet opp. Gutten døde, den 6. desember i fjor. En uke senere døde guttens mor. Så lillesøsteren, som bare ble tre år gammel. Deretter døde bestemoren, skriver New York Times. 

Da to-åringens bestemor ble gravlagt, møtte flere mennesker fra flere landsbyer opp. To av dem tok med seg smitten til sine respektive landsbyer.

Og dødsreisen fortsatte. Sykdommen spredte seg til regionhovedstaden Gueckedou og byen Macenta. Den 10. mars varslet de lokale myndighetene Guineas helsedepartement om utbrudd av en sykdom med høy dødelighet og symptomer som oppkast og diaré.

Kalte ham pasient null Det var ebola - en virussykdom som det ikke finnes medisiner eller vaksine mot, og som har en dødelighet på mellom 50 og 90 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer