- Mange som ikke klarer å skille jøder, israelere, politikk og konflikt

Slår ring om synagogen 18.30 i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): kl. 18.30 i dag vil muslimske ungdommer slå ring rundt synagogen i Oslo. Arrangørene kaller det «fredens ring».

• Følg med direkte her

Ervin Kohn, leder av Det Mosaiske Trossamfunn, setter stor pris på initiativet, og har i dag skrevet kronikken i dag skapes det historie med Yousef Assidiq, muslim og prosjektkoordinator for forebygging av radikalisering og ekstremisme i Minotenk.

Assidiq sier til Dagbladet at han tror det som kan få uttrykk for antijødiske holdninger for mange egentlig handler om Israel.

- Jeg tror det handler mye om Israel-Palestina-konflikten. Jeg tror ikke det er så mye antijødiske holdninger egentlig, men det er mange som ikke klarer å skille jøder, israelere, politikk og konflikt fra det hverdagslige. Det er nok mange som vil si at de ikke liker politikken til Israel, men at de ikke har noe mot jøder egentlig, sier Assidiq til Dagbladet. Du kan se et lenger videointervju med ham i denne saken.

Avslutter sabatten Den symboltunge markeringen kommer etter at flere jøder har uttrykt at de har vært redde etter terrorangrepene i Paris og København.

Synagogen skal lørdag ha gudstjeneste og overrabbineren og lederen i Det mosaiske trossamfunn skal tale til de oppmøtte. 

- Vi er veldig positive til dette arrangementet og synes det er flott. Det er flott at de vil slå ring om jøder, og dersom noen vil oss til livs, så må de først passere dem, sa forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn til Dagbladet tidligere denne uka. 

Synagogen vil også gjøre noe helt spesielt på lørdag kveld. De skal nemlig ha havdala utendørs.

- Det er seremonien som markerer slutten på sabbaten, separasjonen mellom helligdag og hverdag. Så da blir det tent lys utenfor og det blir veldig fint, sier Kohn til Dagbladet.

Tar avstand Arrangørene har sagt at de ønsker å gjøre noe med fordommene folk kan ha mot både jøder og muslimer.

Det vil langt fra være bare muslimer til stede. Men det er muslimer som skal danne det de kaller den symbolske ringen rundt synagogen.

- Det er for å vise, symbolsk, at muslimer tar avstand fra jødehets, sa Ali Chishti, en av initiativtakerne, til Dagbladet tidligere denne uka.

Forberedt På arrangementets Facebook-side, Fredens ring, har 2300 mennesker oppgitt at de vil delta. Det er langt flere enn det er plass til utenfor synagogen, og det vil bli fullt også om langt under halvparten dukker opp.

- Vi er litt usikre på hvor mange som faktisk kommer til å være der, men vi har god dialog med arrangørene. Vi forbereder oss på godt oppmøte, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo-politiet.

Politiet, som naturlig nok er bevæpnet siden politiet uansett er det om dagen, har vært synlige i området siden før helga. Pedersen vil ikke si hvor mange som er engasjert fra deres side.

- Vi kommer til å være tilstede med det vi tror vil være tilstrekkelig mannskaper, sier Pedersen.

Arrangørene er også godt forberedt.

- Det viktigste med dagens arrangement er at det går fredelig for seg, sier Zeeshan Abdullah, en av initiativtakerne, til Dagbladet.

FORBEREDT: Væpnet politi foran synagogen til det Mosaiske Trosamfunn i Oslo fredag ettermiddag. Lørdag skal muslimer og jøder slå ring rundt synagogen i markeringen som kalles Fredens ring. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORBEREDT: Væpnet politi foran synagogen til det Mosaiske Trosamfunn i Oslo fredag ettermiddag. Lørdag skal muslimer og jøder slå ring rundt synagogen i markeringen som kalles Fredens ring. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer