NY BARNELOV: Barneminister Anniken Huitfeldt svarer på dine spørsmål om den nye barneloven sammen med seniorrådgiver Elisabeth Lund. FOTO: GEIR BØLSTAD/DAGBLADET
NY BARNELOV: Barneminister Anniken Huitfeldt svarer på dine spørsmål om den nye barneloven sammen med seniorrådgiver Elisabeth Lund. FOTO: GEIR BØLSTAD/DAGBLADETVis mer

- Mange sterke historier

Anniken Huitfeldt svarte på lesernes spørsmål om den nye barneloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) kommer med forslag til ny barnelov før jul. Her går hun ikke inn for tvungen delt omsorg i barnefordelingssaker, til stor skuffelse fra flere politiske kolleger.

I formiddag deltok hun på nettmøte på Dagbladet.no. Møtet er nå avsluttet, svarene kan du lese nederst i saken.

Over 200 lesere ønsket svar fra ministeren.

- Det var mange sterke og ulike historier. Det er positivt å se at mange fedre ønsker seg mer kontakt med barna sine. Slik var det ikke for 20 år siden, sier Huitfeldt.

Skuffet Karita
Hennes forgjenger, Karita Bekkemellem (Ap), er blant de sterkeste kritikerne.

- Jeg må si jeg er skuffa. Dette er konservatisme på sitt beste, sa hun til Dagbladet i forrige uke.

Også opposisjonspolitikerne og småbarnsfedrene Per Sandberg (FrP) og Trond Helleland (H) anklager Anniken Huitfeldt for å være bakstreversk.

- Det er trist at man fortsatt nekter å likestille mor og far i barneloven, sier de to.

De mener det er på høy tid å endre loven, som i dag sier at mor skal ha foreldreansvaret når foreldrene ikke bor sammen - med mindre begge foreldrene er enige om noe annet.

- Huitfeldt tar ikke likestilling på alvor, mener opposisjonspolitikerne.

- Godt forslag
Stig Rusten, leder i Aleneforeldreforeningen, mener derimot at statsråd Huitfeldt har kommet med et godt forslag til ny lov.

- Karita forsøkte å ofre barna for likestillingen. Likestilling betyr ikke å dele ungene i to, sier Rusten, som er motstander av tvungen delt omsorg.

Han tror foreldre som i utgangspunktet er uenige ikke er skikket til å dele omsorgen for et barn. Det vil gå ut over barnet, mener han.

- Skader barna
Karita Bekkemellem ønsker at i saker der foreldrene er uenige om omsorgen, så skal delt bosted være obligatorisk. Dette karakteriserer Rusten som et korstog for mannen som går alt for langt.

- Ved tvunget delt bosted tvinger vi foreldre som i utgangspunktet er svært uenige til å samarbeide enda mer. Delt bosted betyr at alle avgjørelser må tas i fellesskap. Når to foreldre først havner i retten betyr det som regel at de er i en dyp konflikt, sier Rusten.

Det norske rettsapparatet behandler årlig rundt 2000 barnefordelingssaker med høyt konfliktnivå. Rusten mener en rettslig avgjørelse om tvunget delt bosted vil øke konfliktnivået ytterligere - dette vil ramme barna.

- Dette vil påføre barna skade. Jo mer foreldrene må samarbeide, jo mer krangler de sannsynligvis. Og vi vet at foreldrenes krangling skader barna, sier han.


Misliker tvang
Han understreker at foreningen ikke er i mot delt bosted — en løsning mange foreldre velger ved skilsmisse.

- Men vi er i mot en tvungen deling. For å kunne få til delt bosted er man avhengig av å kunne samarbeide. Skal man virkelig tvinge de som er minst egnet til det til å dele omsorgen? Det er et grovt overgrep mot barna, sier Rusten.

Aleneforeldreforeningen synes heller ikke det er en god ide at alle foreldre i utgangspunktet skal ha delt foreldreansvar - selv om de aldri har bodd sammen.

STØTTER FORSLAGET: Leder i Aleneforeldreforeningen, Stig Rusten. FOTO: ROBERT S. EIK/DAGBLADET
STØTTER FORSLAGET: Leder i Aleneforeldreforeningen, Stig Rusten. FOTO: ROBERT S. EIK/DAGBLADET Vis mer

Barn blir ofre
Arild Stokkan-Grande, lederen av det tidligere mannspanelet, mener flere foreldre og politikere glemmer hva som er barnas beste i diskusjonen om ny barnelov.

- Barn må ikke ofres på likestillingens alter, sier Ap-politikeren, som støtter Huitfeldts lovforslag.

Han mener rettighetsperspektivet tar for stor plass i debatten.

- Det bør ikke være slik at politikere og foreldre diskuterer hvem som skal ha flest rettigheter, mens barna lever i en koffert og stadig mister de trygge rammene de er så avhengige av, sier Stokkan-Grande.

Politikerne har gått høyt på banen og kritisert det nye lovforslaget, bør være mer nyanserte, synes han.

- Å regulere hva som er barns beste er vanskelig for politikere fordi det er så mange individuelle hensyn å ta. Delt bosted er bra for noen, men ikke for alle, sier Stokkan-Grande, og legger til:

- De vanskelige barnefordelingssakene løses ikke gjennom å krangle om hvem som skal ha flest rettigheter av far og mor.

GLEMMER DE SMÅ: Arild Stokkan-Grande (Ap) mener flere glemmer hva som er barnas beste i barnelovs-diskusjonen.  FOTO: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
GLEMMER DE SMÅ: Arild Stokkan-Grande (Ap) mener flere glemmer hva som er barnas beste i barnelovs-diskusjonen. FOTO: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX Vis mer


- Ingenting med likestilling å gjøre
Stig Rusten, lederen av Aleneforeldreforeningen, mener diskusjonen om delt bosted har svært lite med likestilling å gjøre.

- Likestilling handler om like muligheter og rettigheter. Det har vi langt på vei i dag. I utgangspunktet likestiller domstolen foreldre, og sannheten er at i retten får fedrene omsorgen i rundt halvparten av tilfellene. Årsaken til at de fleste barn bor hos mor etter brudd er at foreldrene har valgt det, sier Rusten.

Dersom foreldrene ikke er enige om fordelingen av barnet etter et brudd, havner saken i retten.

I det nye forslaget til barnelov vil den parten som ikke får den daglige omsorgen ha krav på 10 samværsdager i måneden, for eksempel løst gjennom å ha barnet en dag i uka, samt annenhver helg fra fredag til mandag. Dette er en utvidelse av den gamle samværsnormen.

- Vi har lenge vært for en slik utvidelse, og vi støtter Huitfeldts forslag. Vi ser at mange foreldre bruker denne normen for å regulere samværsforholdet, og det vil innebære at begge foreldre blir mer delaktige. Vi ser også at flere og flere velger mer enn normalsamvær, sier Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen.

BARNS BESTE ELLER LIKESTILLING: Vil tvungen deling i barnefordelingssaker komme barna til gode? ILLUSTRASJONSFOTO: Sara Johannessen/SCANPIX
BARNS BESTE ELLER LIKESTILLING: Vil tvungen deling i barnefordelingssaker komme barna til gode? ILLUSTRASJONSFOTO: Sara Johannessen/SCANPIX Vis mer