- Mange SV-medlemmer er bekymret for hvordan dette skal gå

Siden mandag har Kjersti Markusson i SVs valgkomité lett etter en motkandidat til Audun Lysbakken.

ROPER PÅ HEIKKI: Gamle Heikki-tilhengere har blitt som nye den siste uka etter at lederkandidat Audun Lysbakken måtte gå av som statsråd mandag. Men Heikki Holmås fastholder at han ikke vil stille mot Lysbakken.  Foto: Heiko Junge / Scanpix
ROPER PÅ HEIKKI: Gamle Heikki-tilhengere har blitt som nye den siste uka etter at lederkandidat Audun Lysbakken måtte gå av som statsråd mandag. Men Heikki Holmås fastholder at han ikke vil stille mot Lysbakken. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Mandag trakk Audun Lysbakken seg som statsråd, men fastholdt at han fortsatt ville bli ny SV-leder. SV-ledelsen slo umiddelbart ring rundt Lysbakken og støttet hans kandidatur. Misnøye på grasrota med ledelsens håndtering av saken, og at Lysbakken er eneste lederkandidat, har tiltatt i styrke utover i uka.

I helga holder SV ekstraordinært landsmøte i Lillestrøm. Eneste punkt på agendaen er valg av ny leder.

Akkurat nå er det møte i SVs landsstyre, i kveld holder valgkomiteen krisesamtaler.

- Jeg har sagt til folk siden mandag: Alle de som vil ha en annen leder får de komme med kandidater. Vi kan ikke ha en hemmelig kandidat, vi kan ikke ha en situasjonen der det dukker opp en kandidat etter at valgkomiteen er nedsatt på landsmøtet, sier landsstyremedlem Kjersti Markusson i Nordland SV til Dagbladet.

- Det er ikke rettferdig overfor landsmøtet, overfor Audun og heller ikke overfor de medlemmene våre som er så bekymret over hvordan dette skal gå. Det kan ikke komme opp et nytt forslag som de ikke har fått tid til å ta stilling til.

Krisesamtale i kveld Markusson var del av valgkomiteen som leverte delt innstilling til SVs nye leder. Hun og Andreas Behring fra Oslo SV ville ha Heikki Holmås som ny SV-leder, mens flertallet i komiteen innstilite på Audun Lysbakken.

Valgkomiteen settes på nytt når SVs ekstraordinære landsmøte tar til i morgen, med de samme medlemmene.

Allerede i kveld samles de for en krisesamtale om situasjonen som har oppstått omkring ledervalget.

- Vi er nødt til å ta pulsen på det som skjer nå, sier Markusson.

Leder-jakt hele uka - Så du vil jobbe hele kvelden for å få noen til å stille opp?

- Det har jeg gjort siden mandag. Og hvis noen kjenner til at det er noen som vil stille opp, så får de stå fram og vise ansiktene sine.

- Hvordan går prosessen, er dere noe nærmere en alternativ kandidat nå?

- Nei, ikke det jeg har fått melding om.

- Du vil bare ha et alternativ til Lysbakken, eller er det Heikki Holmås du håper på?

- Nei, Heikki har sagt at han ikke er kandidat, det har han bekreftet og gjentatt flere ganger. Vi har en kandidat som hadde brei oppslutning inntil det som skjedde. Vi får finne ut hva landsmøtet nå sier. Har Lysbakken fortsatt brei oppslutning så velger vi ham.

- Det har blitt beskrevet et opprør på grasrota. Mener du at partiet kan ignorere dét dersom det ikke dukker opp en alternativ kandidat før landsmøtet starter i morgen?

LEDER-JAKT: Kjersti Markusson i Nordland SV sier at grarot-opprøret som krever flere kandidater før ledervalget, er nødt til å presentere et eller flere navn før landsmøtet starter. - Medlemmene må få tid til å ta stilling til et eventuelt nytt forslag, sier hun. Foto:
LEDER-JAKT: Kjersti Markusson i Nordland SV sier at grarot-opprøret som krever flere kandidater før ledervalget, er nødt til å presentere et eller flere navn før landsmøtet starter. - Medlemmene må få tid til å ta stilling til et eventuelt nytt forslag, sier hun. Foto: Vis mer

- Vi må koble det du kaller et opprør opp mot den situasjonen vi havner i dersom vi velger å ha bare én lederkandidat, sier Markusson.

Holmås: - Fortsatt nei. Overfor Dagbladet fastholder Heikki Holmås at han ikke stiller mot Lysbakken.

- Nei, jeg har gitt beskjed om at jeg ikke kommer til å stille som motkandidat til Audun. Jeg har trukket mitt kandidatur, det blir feil å komme tilbake som kandidat nå.

Onsdag kunne Dagbladet fortelle at et flertall av SVs tillitsvalgte - 51, 6 prosent - etterlyser flere kandidater. Godt over en tredjedel - 37,1 prosent - av landsmøtedelegatene, som samles til helga mener det samme.

Flere sentrale SV-ere mener nå at partiet og Audun Lysbakken må tåle lederdiskusjonen på landsmøtet til helga.

- Vi snakker om et veldig demokratisk parti. Det er helt normal prosedyre å stille motkandidater. Det må være greit, sier Lysbakken-tilhenger, mangeårig statsråd og tidligere SV-leder, Erik Solheim.

- Audun har fortsatt bred støtte i partiet. Jeg tenker at SV flere ganger har vist at vi kan ha friske debatter i nedgang og samtidig få til samling i bånn, sier Solheim.

Også Solheims tidligere erkerival, Hallgeir Langeland, må si seg enig:

- Det er bare bra med bevegelse på grasrota. Det ville vært skummelt om det var helt stille. Vi er jo ikke noe stalinistisk parti.

SVs kommende nestleder, Inga Marte Thorkildsen, tar den gryende misnøyen med fatning.

- Jeg har forståelse for at det er en del medlemmer som nå er utrygge. Men samtidig er det viktig at man respekterer de signalene som kommer fra oss som ikke ønsker å stille: Det er ingen andre enn Lysbakken som er villige til å stille.

FORSTÅR MISNØYEN: Men Inga Marte Thorkildsen, som har blitt nevnt som mulig lederkandidat, sier at de som har sagt nei til å stille må respekteres for det. - Ingen andre enn Lysbakken er villig til å stille, sier hun. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
FORSTÅR MISNØYEN: Men Inga Marte Thorkildsen, som har blitt nevnt som mulig lederkandidat, sier at de som har sagt nei til å stille må respekteres for det. - Ingen andre enn Lysbakken er villig til å stille, sier hun. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer