«Mange synes jeg har en rar jobb»

Riksmeklingsmann Reidar Webster er mannen som skal avverge storstreik i offentlig sektor. Men på nasjonaldagen tar han en velfortjent hvil fra den vanskelige oppgaven. - Jeg gleder meg til å høre Kampen Janitsjarorkester spille, sier Webster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjønt hvil, Riksmeklingsmann Reidar Webster har et tett program på 17. mai. Etter at han har besøkt æresgravlunden på Vår Frelsers gravlund, møtes han og storfamilien til frokost på Grand hotell klokka halv ni. Deretter går det slag i slag med barnetog og to hageselskaper.

- Jeg gleder meg veldig til å høre Kampen Janitsjarorkester. De er gode, sier Webster, som alltid har vært glad i musikk.

Meklingsfloke

Krav fra 35 forbund innenfor ulike partssammenslutninger med interne uenigheter. Det er de harde fakta i den floken som Webster for alvor går løs på 22. mai. Tre døgn seinere går fristen ut. Blir det konflikt, kan store deler av samfunnsmaskineriet stoppe.

- Dersom partene ikke aksepterer rammen, så raser det. Slik det ser ut på forhånd, virker det helt håpløst, sier Webster.

- Det viktigste er å finne ut hva oppgaven er, og så få til en prosess, sier Webster. Ved firetida natt til tirsdag for ei uke siden lyktes han i å få slutt på streiken blant LO-medlemmene.

Kunne vært pensjonist

- Hva jeg følte? Den meklingen er for nær til at jeg kan si så mye om det. Men gjenopplivningsforsøket holdt på å strande. Det lå for lite penger på bordet, bekrefter Webster.

Meklingsmannen

  • Navn: Reidar Webster
  • Alder: 65
  • Bosted: Bygdøy Oslo
  • Utdanning: Jurist
  • Yrke: Riksmeklingsmann. Inne i sin siste periode.
  • Familie: Gift med Ingeborg, to barn, to svigerbarn og tre barnebarn på tre, ett og et halvt og et halvt år

Heldigvis, etter 13 timers intens jobbing, kunne LO-leder Yngve Hågensen og NHO-sjef Finn Bergesen ta hverandre i hånda, og gå hjem. Noen timer seinere var 86400 LO-medlemmer tilbake på jobb.

Reidar Webster har vært meklingsmann i 23 år. Han er 65 år, og kunne ha vært pensjonist nå. Men jobben er fortsatt veldig morsom. Dessuten tror han ikke kona hans, Ingeborg, som er dommer, hadde likt at han gikk og sullet der hjemme på Bygdøy.

Et sosialt dyr

- Den eneste måten du kan se at verden forandrer seg på, er å ha en jobb lenge. Mange synes jeg har en rar jobb. De synes synd på meg. Det har jeg ingenting imot. Men egentlig er jeg bare interessert i makt over min egen skjebne, sier Webster og venter å bli trodd.

Riksmeklingsmannen er et sosialt dyr som setter familie og venner i høysetet. I den hvite villaen fra 1800-tallet på Bygdøy er det mye selskapelighet. Webster er medlem av en selskapsklubb, går i teater og på konserter.

En annen svakhet er vin, masse vin. Derfor var Riksmeklingsmannen en av mange som forsynte seg godt i hyllene på Vinmonopolet under streiken.

- Hamstret du?

- Nei, jo, litt. Jeg skulle ha et stort selskap. I mitt miljø drikker vi gjerne vin. Selv om tanken forskrekker meg, så burde det jo være mulig å ha noen hvite dager i mai, sier Webster en smule beskjemmet.

65 åringen står fortsatt på seilbrett, løper for å holde seg i form og deltar i veterantreffet Norwegian Sportscar Rally. Ingeborg meldte seg inn etter at hun fikk en sportsbil i bursdagsgave.

- Regien var perfekt. Da det gnistret i grusen utenfor tror jeg hun ble forskrekket. Synet av henne med grått oppsatt hår i den røde bilen ville jeg ikke forsake. Så impulsiv har jeg ikke vært siden, bedyrer Webster.

bjorg.aftret@dagbladet.no

WINDSURFER OG MEKLER: Meklingsmann Reidar Webster lader batteriene hjemme på Bygdøy.