- Mange talibanere ønsker fred

- Ønsker egentlig å legge ned våpnene, sier en tidligere opprørskommandant.

PRESSET TIL Å KRIGE: Tidligere Taliban-kommandant, mullah Abdul Salam, mener de fleste Taliban-soldatene egentlig ønsker å legge ned våpnene. I dag er han guvernør i  Musa Qala i søndre del av Helmand provinsen. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/SCANPIX
PRESSET TIL Å KRIGE: Tidligere Taliban-kommandant, mullah Abdul Salam, mener de fleste Taliban-soldatene egentlig ønsker å legge ned våpnene. I dag er han guvernør i Musa Qala i søndre del av Helmand provinsen. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fleste som kjemper på Talibans side i Afghanistan, ønsker egentlig å legge ned våpnene, sier en tidligere opprørskommandant.

Problemet er at de ikke kan bytte side, for da risikerer de å bli drept, ifølge mulla Abdul Salam, som tidligere var en viktig leder i Taliban-geriljaen.

Nå er han guvernør i Musa Qala i Helmand-provinsen, en by som britiske og afghanske styrker tok kontroll over i desember 2007. Det var i forbindelse med at Taliban ble jaget ut av byen at han selv skiftet side og ble guvernør.

I et intervju med nyhetsbyrået Reuters beskriver han den vanskelig situasjonen mange opprørere befinner seg i.

-95 prosent av Taliban ønsker forsoning med regjeringen. Men hvis de går over til regjeringen, vil Taliban drepe dem. De kjemper for livet, sier Salam.

Han mener at mange opprørere venter på at regjeringen skal bli sterkere slik at de endelig kan føle seg trygge nok til å skifte side.

Salam, som i lang tid også skal ha hatt nær kontakt med Taliban-lederen mulla Omar, mener at Taliban for tiden er omtrent like sterk som regjeringen.

Det siste året er over 5.000 mennesker drept i Afghanistan, hvorav 2.100 var sivile. Lørdag og søndag ble ytterligere ti soldater og politifolk drept i minst fire angrep i ulike deler av landet. Afghanske tjenestemenn meldte også at 15 medlemmer av Taliban ble drept, deriblant to kommandanter.

Det er ventet at volden vil øke kraftig de neste månedene etter hvert som USA utplasserer tusenvis av nye soldater som ledd i president Barack Obamas nye strategi for Afghanistan.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer