- Mange tenker på hevn

Erast Tokajev og kona Natalia står i gymsalen der mange hundre barn ble massakrert for litt over ei uke siden. De er kommet for å vise sin støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BESLAN (Dagbladet):

Nord-Kaukasus er senteret i et politisk jordskjelvområde. Det kan smelle her, det kan smelle der. Det er livsfarlig når mennesker fra ei folkegruppe i Kaukasus begynner å drepe barna til ei annen folkegruppe, sier Erast Tokajev.

ALDRI NORMALT:

Erast Tokajev og kona Natalia har kommet til Beslan fra den nord-ossetiske hovedstaden Vladikavkas, en halvtimes biltur mot sør. Han er lege, men har ikke behandlet noen av de sårede fra Beslan. Men som lege vurderer han skadene terroraksjonen har hatt på samfunnet som enorme.

-  Det som har skjedd, er jo bare fryktelig. Mange av barna er åpenbart så traumatiserte at de verken husker eller snakker. Hvordan dette skal leges, og hvor lang tid det vil ta å lege det, kan ikke jeg si noe om. Men det er åpenbart at her trengs det masse omsorg, og lang tid for at livet skal begynne å likne på det normale igjen, sier han.

-  Men helt normalt blir det vel aldri, mener han. Sjokket barna har vært gjennom, sviket de opplevde da voksne mennesker ville drepe dem, scenene av vold som de har vært vitne til, alt dette vil gi store seinskader, mener Tokajev.

KRISTEN UTPOST:

Erast Tokajev og kona er kristne ossetere. De lever i et område som er kristenhetens østlige utpost i grenselandet mellom Europa og Asia.

Sammen med armenerne og georgierne oppfatter osseterne seg som det ytre grensevernet for den kristne kulturen. De føler at de er truet av muslimske aserbajdsjanere, ingusjere, tsjetsjenere, dagestanere, og andre muslimske folkeslag. Erast og Natalia Tokajev frykter for at man skal få etniske kriger under religiøse bannere. Da kan Kaukasus bli som på Balkan, eller mye verre.

Alle som kommer til gymsalen i skole nummer 1 i Beslan, har en følelse av å komme til en skrekkens katedral. Restene av takkonstruksjonen hvelver seg mot himmelen. Med alle blomstene i vinduskarmen er det som å være i en utendørskatedral.

BOMBER, IKKE BALLER:

Gulvet vi går på, er stedet der mange hundre mennesker fikk taket i hodet. For det var bomber og ikke baller i basketballnettet. Under hvert nett er det store krater som forteller at gislene som satt akkurat der, var sjanseløse.

-  Se, dette viser hva de var i stand til. Dette er det verste jeg har sett. De sprengte barn i lufta. Verken tyskerne, japanerne eller kineserne gjorde noe sånt under 2. verdenskrig. Men dette er altså de muslimske terroristene i stand til å gjøre, sier Erast Tokajev og rister på hodet.

Han mener terroristene er godt organisert og altfor godt finansiert. Han mener regjeringen må jobbe mot internasjonal terrorisme, og særlig mot finansieringen av den. Men det er noe regjeringen har gjort lenge, uten å kunne forhindre verken terroren i Beslan eller den andre terroren som har rammet Russland de siste to ukene.

STYRER UNNA GROZNYJ:

-  Dere sier dere lever i et politisk jordskjelvområde. Hva gjør det med dere?

-  Her i Ossetia har vi så langt unngått den verste volden. Nå må vi tenke på at volden kan ramme oss hvor som helst og når som helst. Det er klart frykten gjør noe med deg, sier Tokajev.

På veien tilbake til Vladikavkas kjører ekteparet Tokajev forbi et skilt som viser veien til Groznyj. Men den tsjetsjenske hovedstaden er en fristelse de godt klarer seg uten.

-  Nei, jeg tror ikke det blir tsjetsjenske tilstander her. Men det terroristene har gjort, kan få mange ossetere til å tenke på hevn. Men, nei, jeg håper ikke det, sier Erast Tokajev.

I SORG: Erast Tokajev og kona Natalia reiste til Beslan for å minnes ofrene for terroren. De frykter at terroraksjonen kan utløse krig i Kaukasus.