Mange terrortopper fortsatt på frifot

De fleste antatte lederskikkelsene i al-Qaida - med Osama bin Laden i spissen - er fortsatt på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ FRIFOT

Osama bin Laden

Har i flere år vært verdens mest ettersøkte, og siden 11. september har store amerikanske styrker og hemmelige agenter jaktet på ham. Bin Laden grunnla al-Qaida-nettverket i 1979 som et løst nettverk mellom arabiske geriljasoldater i Afghanistan.

Ayman al-Zawahri

Den egyptiske legen al-Zawahri regnes som bin Ladens åndelige veileder og som arkitekt for al-Qaidas ideologi. Han har tidligere spilt en nøkkelrolle i den ekstreme egyptiske gruppa Islamsk jihad.

Abu Mohammed al-Masri

Også al-Masri er egypter, og han bruker ofte navnet Abdullah Ahmed Abdullah. Han drev al-Qaidas treningsleirer i Afghanistan.

Khalid Sjeik Mohammed

USA mener den 37 år gamle kuwaiteren er en ledende figur i al-Qaida, og at han var med på planleggingen av terroraksjonene 11. september.

Sjeik Said

Said er bin Ladens svoger og regnes som al-Qaidas «finansminister». USA mener han sendte penger til den angivelige ringlederen for kaprerne 11. september, Mohammed Atta.

Saif al-Adel

Egypteren al-Adel er bin Ladens sikkerhetssjef. Han skal ha tatt over funksjonene etter den nå døde Mohammed Atef. Al-Adel var oberst i den egyptiske hæren før han sluttet seg til mujahedin i Afghanistan og er ekspert på sprengstoff. Hans riktige navn er Mohammed Ibrahim Makkawi.

Suleiman Abu Ghaith

Kuwaiteren Ghaith har ved flere anledninger framstått som talsmann for al-Qaida etter 11. september. Han er nå fratatt sitt statsborgerskap.

Thirwat Salah Shirhata

Han var al-Zawahris nestkommanderende i egyptiske Islamsk jihad og har blitt dømt til døden in absentia to ganger i Egypt for angivelige terrorhandlinger der.

Abu Musab Zarqawi

Zarqawi er dømt til døden i hjemlandet Jordan. Den tyske etterretningstjenesten mener han er trent i bruken av giftvåpen, og at han kan være i ferd med å planlegge et angrep i Europa.

TATT TIL FANGE

Abu Zubaydah

Zubaydah, som skal ha vært bin Ladens feltkommandant, ble tatt i Pakistan i mars 2002. USA mener han tilhørte bin Ladens indre krets. 30-åringen er palestiner født i Saudi-Arabia og har sterke bånd til jordanske og palestinske grupper.

Ramzi Binalshibh

30-åringen fra Jemen ble arrestert i Pakistan i september i år og skal angivelig være den høyeste al-Qaida-leder som er tatt. Ifølge etterforskerne skal han ha pleid nær kontakt med 11. september-kaprerne da de bodde i Hamburg.

Mohammed Haydar Zammar

Den syriskfødte Zammar ble arrestert i Marokko kort tid etter 11. september. Han er tysk borger og skal være mannen som rekrutterte Mohammed Atta til al-Qaida.

Abd al-Rahim al-Nashiri

Al-Nashiri ble tatt tidligere i november i år, og skal ha vært al-Qaidas leder for Golf-regionen. Han er mistenkt for å lede angrepet på det amerikanske krigsskipet USS «Cole» i Jemen i oktober 2000.

Anas al Liby

Liby ble tatt i Afghanistan i januar i år. USA knytter ham til ambassadebombingen i Nairobi i 1998.

Omar al-Faruq

Kuwaiteren al-Faruq ble arrestert i juni i år. Han forsøkte å skjule seg i Indonesia, der han skal ha ledet al-Qaidas operasjoner i Sørøst-Asia.

Mohsen al-Fadhli

Tidligere i november i år ble Mohsen al-Fadhli arrestert i Kuwait.

Skal ha tilstått å ha planlagt angrepet på den franske supertankeren utenfor kysten av Jemen i oktober.

FOR RETTEN

Zacarias Moussaoui

Den 34 år gamle franskmannen av marokkansk opprinnelse er siktet i USA for å ha deltatt i planleggingen av angrepene 11. september.

Mounir al-Motassadek

Marokkaneren er den andre som skal for retten for 11. september. Han er tiltalt for medvirkning til mer enn 3000 drap og for å ha tilhørt al-Qaida-cellen i Hamburg. Saken skal føres i Tyskland.

Richard Reid

Reid er britiskfødt, og har innrømmet at han forsøkte å sprenge et fly med en bombe han gjemte i skoen.

ANTATT DØDE

Mohammed Atef

Atef, også kjent som Abu Hafez, ble sett på som en av bin Ladens nærmeste underordnede. Skal ha blitt drept under et amerikansk bombeangrep mot Kabul i november 2001.

Ali Qaed Senyan al-Harthi

Al-Harthi, som også er kjent som Abu Ali, ble drept av et ubemannet fly i Jemen tidligere i november. Skal ha vært med på bombingen av USS «Cole» i 2000.

Suleiman Abu Ghaith
Mohammed Haydar Zammar
Mohsen al-Fadhli
Mohammed Atef
Ayman al-Zawahri