ØNSKER FORBUD: En rom-kvinne tigger på Karl Johans gate i Oslo. Statsadvokatene i Hordaland vil ha totalforbud mot tigging.
Arkivfoto: Erlend Aas / NTB Scanpix
ØNSKER FORBUD: En rom-kvinne tigger på Karl Johans gate i Oslo. Statsadvokatene i Hordaland vil ha totalforbud mot tigging. Arkivfoto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

- Mange tiggere tjener mer enn lærere, sykepleiere og politifolk

Statsadvokat skaper debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokatene i Hordaland vil ha totalforbud mot tigging. Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen mener det er feil å framstille tiggere som fattige:

- Mange av dem tjener vesentlig bedre enn sykepleiere, politifolk og lærere i hjemlandet, sier Stolt-Nielsen til Bergensavisen.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

- Statsadvokaten må roe seg ned og holde seg for god til å bagatellisere fattigdom og undertrykking av romfolk, sier Oddny Miljeteig (SV) til avisa.

- Fattigdom er upresist Statsadvokaten i Hordaland viser i høringsuttalelsen til at gjennomsnittlig årslønn er 35 000 kroner i Romania.

«Å gjennomgående fremstille rumenske tiggere som fattige er derfor svært upresist. Mange rumenske statsborgere tjener vesentlig bedre på tigging og gateartisteri i Norge enn for eksempel lærere, sykepleiere eller polititjenestemenn gjør i hjemlandet», skriver statsadvokatene i uttalelsen.

Lokal beslutning Regjeringen har sendt et forslag ut på høring som innebærer at hver kommune skal kunne avgjøre et eventuelt forbud mot tigging lokalt.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik krever at Justis- og beredskapsdepartementet trekker forslaget om å gi kommunene adgang til å forby tigging på offentlig sted.

FATTIGDOM: En kvinne tigger utenfor Royal Christiania Hotel i Oslo en lørdag formiddag. På plakaten står det at hun tigger for sine tre barn.
Arkivfoto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
FATTIGDOM: En kvinne tigger utenfor Royal Christiania Hotel i Oslo en lørdag formiddag. På plakaten står det at hun tigger for sine tre barn. Arkivfoto: Anette Karlsen / NTB Scanpix Vis mer

- Det er farlig med en politikk som kriminaliserer mennesker i en livssituasjon preget av diskriminering, stigmatisering, fattigdom og nød, sier Ørstavik til TV2.

- Gjør det ikke! I en kronikk i Aftenposten tar rettssosiolog Thomas Mathiesen et oppgjør med dem som ønsker å gjeninnføre et forbud man kjempet lenge for å bli kvitt.

- Et forbud vil representere en fundamental verdiendring i Norge, som bringer vårt land over grensen til holdninger som vi ikke vil være i stand til å forsvare, skriver han.

Han mener regjeringens forslag, om det blir vedtatt, vil være et tilbakeskritt for norsk humanisme.

- Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen er ikke tilgjenglig for kommentar i dag, melder Hordaland statsadvokatembeter til Dagbladet.

 - TJENER VESENTLIG: - Mange rumenske statsborgere tjener vesentlig bedre på tigging og gateartisteri i Norge enn for eksempel lærere, sykepleiere eller polititjenestemenn gjør i hjemlandet, skriver statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.
Arkivoto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
- TJENER VESENTLIG: - Mange rumenske statsborgere tjener vesentlig bedre på tigging og gateartisteri i Norge enn for eksempel lærere, sykepleiere eller polititjenestemenn gjør i hjemlandet, skriver statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen. Arkivoto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer