Mange tomme fengselsceller

I dag står mange celler tomme i norske fengsler, mens det norske fengselet i Nederland snart er fylt opp.

TOMME CELLER:  Mange fengselsceller står i dag tomme i Norge. Bare i Ringerike fengsel står 20 celler tomme i dag.
TOMME CELLER: Mange fengselsceller står i dag tomme i Norge. Bare i Ringerike fengsel står 20 celler tomme i dag.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet bekrefter at flere fengselsceller i dag står tomme.

- Dette er en midlertidig situasjon. Kriminalomsorgen har de siste ukene jobbet hardt for å fylle opp fengselet vi leier i Nederland. Når det «norske fengselet» i Nederland er fylt opp, vil de som står i soningskø få plass i de ledige plassene i fengslene i Norge, sier Vidar Brein-Karlsen.

- Flere ledige celler Statssekretæren har per i dag ikke oversikt over hvor mange plasser som nå er ledige i norske fengsler.

- Jeg kan bekrefte at det akkurat nå er flere ledige plasser, og at de vil bli fylt opp etter hvert. Ingen plasser skal stå tomme, sier Vidar Brein-Karlsen til Dagbladet.

Ansatte i Ringerike fengsel bekrefter overfor Dagbladet at i dag er 20 celler ledige, og at en boenhet er midlertidig stengt, etter at fanger er sendt til Norgerhaven (den norske fengselet i Nederland).

Reiser frivillig - Norgerhaven vil være fylt opp rundt 1. november. Da vil de 242 plassene vi har leid være tatt i bruk. Det har tatt mye tid og ressurser å fylle opp fengselet. Når kriminalomsorgen har fått alle på plass, vil de ledige cellene i fengslene her hjemme bli fylt opp, sier Vidar Brein-Karlsen.

117 innsatte har fram til å meldt seg frivillig for å sone i Nederland.

- Vi har fortsatt en soningskø i Norge. Fengselet i Nederland fører til at denne køen vil bli redusert, sier Brein-Karlsen.

Statssekretæren legger ikke skjul på at Kriminalomsorgen har stort arbeidspress, for å få Norgerhaven i full virksomhet.

- Jeg regner med at de ledige fengselsplassene i de norske fengslene vil være tatt i bruk igjen i løpet av kort tid.

- Vi har de siste ukene hatt en overgangsfase, det er årsaken til at noen celler i kortere perioder har stått tomme. Regjeringen ønsker full utnyttelse av kapasiteten i norske fengsler, slik at vi får ned soningskøen.

Varetekt Vidar Brein-Karlsen er også klar på at det ikke vil bli akseptert at politiet må løslate kriminelle, på grunn av mangel på fengselsplasser.

- Nå skal det være ledige varetektsplasser, slik at ingen blir sittede for lenge på glattcelle, sier Brein-Karlsen.

Norge har de siste åra fått en rekke påpakninger fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen og flere internasjonale menneskerettighets organisasjoner - som for eksempel Amnesty International og Human Rights Watch - fordi fanger har blitt sittende mer enn tre døgn på en glattcelle.

Vidar Brein-Karlsen bekrefter at det er flere fengsler enn Ringerike fengsel som de siste uka har hatt ledige fengselsceller.

- MIDLERTIDIG:  - Situasjonen er midlertidig og fengselscellene vil fortløpende bli fylt opp, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- MIDLERTIDIG: - Situasjonen er midlertidig og fengselscellene vil fortløpende bli fylt opp, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer