Mange trafikkulykker i snøværet

Politiet på Sør- og Østlandet melder om en rekke trafikkulykker natt til lørdag. Legger du ut på glatt føre med sommerdekk kan du miste førerkortet, advarer politiet.

AV VEIEN OG NED I GRØFTA: Det gikk ikke helt som planlagt for føreren av denne bilen i Vennesla i natt. Heldigvis er førern i god behold.  Foto: Agder Politidistrikt
AV VEIEN OG NED I GRØFTA: Det gikk ikke helt som planlagt for føreren av denne bilen i Vennesla i natt. Heldigvis er førern i god behold.  Foto: Agder PolitidistriktVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilister som ikke har byttet til vinterdekk, blir anbefalt å la bilen stå. I Oslo og nærliggende kommuner beslagla politiet i alt sju førerkort natt til lørdag fra bilister som kjørte med sommerdekk.

Vegtrafikksentralen Sør i Porsgrunn dekker det store området der der er varslet mest nedbør i løpet av sist natt og lørdag: Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud.

- Det er store variasjoner i veiforholdene fra regnvåte kjørebaner nær kysten, slaps litt lenger inn og regulært snøføre enda litt lengre inn og opp i landet. Det er sånn det blir når temperaturen varirer noen få grader på begge sider av null, sier trafikkoperatør Stian Molteberg i Vegtrafikksentralen Sør til Dagbladet ved 09-tiden.

Han har to entydige råd: ta det med ro bak rattet og bruk vinterdekk.

- Store variasjoner

Vegstrafikksentralen Sør i Oslo dekker hovedstadsområdet og innlandsfylkene.

- Det er store variasjoner fra 40 centimeter snø i Lillehammer-distriktet og mye hvitt i Asker/Lier-distriktet til slapsete og regnvåte veier. Brøytemannskapene har holdt godt unna, og det passer bra det er en morgen med lite trafikk, sier trafikkoperatør Gry Solli til Dagbladet.

Han forteller om en forholdsvis rolig natt etter at trafikkens stilnet. Tidlig lørdag morgen er det bare et tynt snødekke i Oslo sentrum, mens det er mer snø i høyden.

- Heldigvis er lørdag morgen og ikke mandag morgen, så det er ikke helt krise, sier han.

Mange ulykker

Politiet har natta gjennom meldt om en rekke ulykker knyttet opp mot Kong Vinters ankomst i Sør-Norge. Her er noen av dem:

07.59: Melding om bil som har snurret og inn i autovernet på E18 norgående ved Gulli. Nødetatene på vei.

07.34: E18, østgående ved Østerholtheia nok en gang. Nytt vogntog står fast på samme sted. Iferd med å legge på kjetting.

06.05: E18, østgående ved Østerholtheia. Vogntog står fast i bakken opp mot Østerholtheia. Dårlig dekkutrustning, utenlandsk vogntog. Ble slept til side av hjullaster for å slippe brøytebil og bilkø forbi.

04.50: Politiet i Buskerud melder om flere utforkjøringer.

01.22: På E18 ved Østerholtheia i Aust-Agder kjørte en personbil av veien. En personbil kjørt av veien. Glatt på stedet. Ikke alvorlig personskade.

01.17: Patrulje har stoppet en bil med sommerdekk på Blommenholm. Fører får ikke kjøre videre. Blir anmeldt for forholdet.

00.20: Melding om bil som har kjørt inn i en lastebil bakfra på E6 ved Djupdalen i Akershus. Ingen personskade. Fører inndradd førerkort.

00.14: En buss har kjørt av veien på Nesøya. Kommer seg ikke opp. Politiet bisto. Ikke meldt om personskade.

- Sko seg etter forholdene

Politiet i Buskerud melder om flere utforkjøringer i løpet av natten, men ingen personskader. Også i Asker og Bærum ble det meldt om flere ulykker, og en sjåfør på Blommenholm blir anmeldt for å ha kjørt på sommerdekk. Politiet på Romerike melder også om førerkortbeslag etter at en bilist kjørte i autovernet på E6 ved Djupdalen med sommerdekk på bilen.

I en ulykke ved Vennesla ble tre personer sendt til legevakt for behandling etter at en bil kjørte av veien og i et tre, opplyser politiet i Agder. Også her er biførerens førerkort beslaglagt.

- Man skal jo sko seg etter forholdene, sier operasjonsleder Audun Eide ved Agder politidistrikt til NTB.

Mer snø i vente

Enkelte steder i Agder-fylkene samt i Telemark ventet meteorologene opptil 80 centimeter snø i løpet av fredagskvelden og lørdagen, særlig litt inn i landet. Ifølge operasjonslederen i Agder-politiet regnet det fortsatt på kysten i Agder fredag natt, mens det lenger inn i landet snødde kraftig.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for åtte østlandsfylker på grunn av det ventede snøfallet.

Det vil komme mer snø lørdag, og til sammen kan det komme 20 centimeter i Østfold og opp mot 40 centimeter enkelte steder i Buskerud, Oslo, Akershus og Oppland. Det betyr at folk må belage seg på forsinkelser både i fly- og veitrafikken i helgen.