Mange trafikkulykker på glatt føre

Fire personer ble i helgen sendt til sykehus med alvorlige skader etter bilulykker som følge av glatt føre og tett snøfall på Østlandet.Sjekk værmeldingen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Nord-Norge hadde det verste snøværet lørdag, var det Østlandet som fikk støyten søndag med cirka 30 centimeter våt nysnø.

To personer ble sendt til Sykehuset Østfold Fredrikstad etter en trafikkulykke på E6 i Råde utenfor Sarpsborg søndag ettermiddag. E6 ble stengt etter trafikkuhellet og det var kaos på veien etter ulykken, mye på grunn av det voldsomme snøfallet.

Ved Kolbotn i Akershus, også på E6, kolliderte tre biler søndag. En kvinne ble fraktet til Ullevål universitetssykehus i Oslo med hodeskader, men tilstanden er ikke alvorlig.

En 80 år gammel kvinne ble alvorlig skadd lørdag kveld i en trafikkulykke på E18 ved avkjøringen til Holmen i Asker.

Det ser ut til at Østlandet har fått «sitt» når det gjelder snø og regn for en stund. I de nærmeste dagene er det varslet ganske lite nedbør og litt kaldere vær.

Sol kan imidlertid meteorologene ikke love de nærmeste dagne.

- I slutten av uka ser det bedre ut, sier statsmeteorolog Jan Erik Johnsen.

Nord-Norge

I Nord-Norge var helgeværet verst lørdag. Ras, snøfokk og sterk vind førte til at et boligområde i Bodø var uframkommelig med bil og buss. Politiet innkalte sivilforsvarets beltekjøretøy for å være føre var, dersom det skulle bli nødvendig med alarmutrykninger.

- I dag har vi hatt kjempevær med rundt 1 minusgrad. Vi har fått åpnet veiene og det er ikke gått flere ras. Alt er stille og rolig, opplyste operasjonsleder Robert Langnes i Salten politidistrikt søndag kveld.

Salten-området har hatt mye snø i vinter og har nå over en meter snø på flat mark.

- Til å være Bodø har vi mye snø. Og vi har ikke hatt det så kaldt siden 1987. Det har vært minus 10 grader helt fra begynnelsen av desember og fram til nå, sier Langnes.

Ras i Hammerfest

I Hammerfest gikk det to snøras lørdag og to barn ble tatt i det ene raset. En kvinne som var vitne til skredet, var snarrådig og fikk varslet politi og hjelpemannskaper raskt, slik at de to barna ble gravd ut i god behold.

- Nå har været roet seg. De områdene der det er gått ras, er ryddet nå og det er ikke fare for noen boliger, sa politiførstebetjent Per Holmvik i Vestfinnmark politidistrikt søndag kveld.

Søndag var kommunens folk på befaring i Hammerfest for å se på skredfarlige områder. Politiet advarer befolkningen mot å ferdes i utsatte skråninger.

Isolert

I Vardø var de 2.600 innbyggerne isolert fra omverdenen en stund etter at veien over fjellet Domen måtte stenges. Fra søndag morgen åpnet Veivesenet for kolonnekjøring og utover dagen løyet vinden og været ble roligere.

På Vestlandet er det mandag varslet 50 centimeter høyere vannstand enn det som er oppgitt i tidevannstabellene på strekningen fra Lindesnes til Stad.

- Det er ikke noe dramatisk i denne varslingen. Den inntreffer vanligvis et par ganger i løpet av vinteren. Men enkelte kaianlegg og bygninger i vannkanten vil måtte ta forholdsregler, særlig hvis det blir kraftig pålandsvind, opplyser statsmeteorolog Jørgen Grønneberg ved Værvarslinga Vestlandet.

Det er varslet rolige vind- og værforhold på Vestlandet de neste dagene med nokså kaldt vær.

(NTB)