- Mange triste skjebner

Køene har aldri vært lengre på Fattighuset.

- TRIST: Ved Fattighuset i Oslo ser de ansatte og frivillige en økning i antall besøkende som kommer for å få matposer. Reporter/Video: Karoline Guldbæk Olsen/Bjørge Dahle Johansen Vis mer
Publisert

Klokka er 10 på formiddagen den 23. desember, en dag før julaften. Mange har tatt juleferie, sover kanskje litt ekstra lenge og bruker dagen før dagen til å planlegge, lage mat og forberede.

Andre har allerede ventet i flere timer, ute i desemberkulda, på at Fattighuset skal åpne.

Enorm pågang

Menn, kvinner, barn, eldre, norske, utenlandske, krigsflyktninger og mange andre står i en kø som går som en halvsirkel rundt Grønland kirke.

Mange står her hver uke, andre er her for første gang.

- Pågangen er enorm, og det er helt klart et behov for mange. Flere sier de ikke hadde overlevd om det ikke var for posene, sier Lisbeth Hvalby, styreleder på Fattighuset til Dagbladet.

LANG KØ: Det er menneker fra alle steder og stadier i livet i den lange køen. Foto: Bjørge Dahle Johansen.
LANG KØ: Det er menneker fra alle steder og stadier i livet i den lange køen. Foto: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Fattighuset har matutdeling hver onsdag og fredag, og har vært i drift siden 1994.

Alle som hjelper til er frivillige, og hittil i år er det delt ut over 350 tonn med mat, som tilsvarer cirka 400 000 måltider. De deler ut mellom 500 og 800 poser hver gang, sier styrelederen.

Mat til alle

Den lange køen leder til hovedinngangen til Fattighuset, en liten dør som er så full av matposer og frivillige i rosa vester, at man nesten ikke kan bevege seg gjennom.

Posene skal deles ut i løpet av de neste timene, helt gratis og helt uten forbehold.

- Om Jonas Gahr Støre hadde stått i køen, hadde han fått en pose. Vi stiller ingen spørsmål, sier en av de frivillige i døra.

GRATIS: Maten blir donert fra blant annet Matsentralen, matbutikker og bakerier, og gis ut gratis til de som står i matkø på Fattighuset. Foto: Bjørge Dahle Johansen.
GRATIS: Maten blir donert fra blant annet Matsentralen, matbutikker og bakerier, og gis ut gratis til de som står i matkø på Fattighuset. Foto: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Over dobbelt så mange

Selv om det er en time til matutdelingen starter, er det mange som har stått i kø siden nattas første timer for å sikre seg en kølapp.

Klokka 10 er det allerede delt ut over 650 kølapper, men det blir nok mange flere, sier Astrid Åsbakk (58), en av de frivillige.

TRIST, MEN IKKE ALLTID: Astrid Årbakk forteller at hun både har hørt mange triste historier, men også fått mange klemmer iløpet av sine 16 år som frivillig på Fattighuset. Foto: Bjørge Dahle Johansen.
TRIST, MEN IKKE ALLTID: Astrid Årbakk forteller at hun både har hørt mange triste historier, men også fått mange klemmer iløpet av sine 16 år som frivillig på Fattighuset. Foto: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

- Den siste tida har det blitt over dobbelt så mange mennesker som vi er vant med. Ikke bare på grunn av flyktningstrømmen, men alle nye som også opplever fattigdom. Mange har ikke råd til strøm, har mistet jobben, alt mellom himmel og jord, sier Årbakk.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at en av ti nordmenn er fattige. Mange flere nordmenn sliter økonomisk og med å få pengene til å gå rundt.

- Det er mange triste skjebner her og det gjelder alle. Vi prøver å hjelpe så godt vi kan, men det er veldig trist å se, sier Årbakk.

- Millioner takk

Dagbladet møter Tahir (43) som kom til Norge fra Ukraina i mars. Han står i matkøen fredag 23. desember.

- Det er fint å være her, ikke bare på Fattighuset, men i Norge. Vi kom hit med tomme hender og vi har blitt tatt så godt imot og vare på. Det er helt utrolig. Å si tusen takk holder ikke, så jeg sier millioner takk, sier Tahir til Dagbladet.

TAKKNEMLING: Tahir forteller at han ikke kunne forestille seg en bedre velkomst enn det han og familien fikk da de flyktet til Norge. Foto: Bjørge Dahle Johansen.
TAKKNEMLING: Tahir forteller at han ikke kunne forestille seg en bedre velkomst enn det han og familien fikk da de flyktet til Norge. Foto: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Han og familien bestemte seg for å flykte fra hjemmet, jobbene og krigen i Ukraina da de skjønte at det ikke lenger var trygt. Selv om Tahir er muslim gleder han seg til sin første norske julefeiring.

- Vi har fått noen norske venner som har invitert oss til dem. Vi skal lage vår mat og de skal lage norsk mat. Vi lærer om nye kulturer og det er det viktigste, sier Tahir.

- Jeg tror julefeiringen blir stille, god og interessant.

- Leit at vi skal ha det sånn i Norge

Styreleder Hvalby forteller at det siste året har vært mer hektisk enn tidligere.

- Vi tenkte at når de ukrainske flyktningene kom på norskkurs, at vi ville gå tilbake til det normale, men det kommer flere mennesker til køen hele tida. Vi får en ny gruppe som henter mat, folk som er i jobb som ikke greier seg på lønna de har. Det er ganske skremmende å oppleve, sier Hvalby til Dagbladet.

Når renteøkninger, prisøkninger og usikkerheter øker, øker også køen på fattighuset.

EKSTRA HJELP: På grunn av den store pågangen har frivillige fra andre selskap kommet for å hjelpe i juletida. Foto: Bjørge Dahle Johansen.
EKSTRA HJELP: På grunn av den store pågangen har frivillige fra andre selskap kommet for å hjelpe i juletida. Foto: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

- Vi kan se på køen når det skjer noe i samfunnet. Da lånerenta gikk opp kom det masse mennesker strømmende til, sier Hvalby.

Hun sier hun er glad hun kan hjelpe, selv om hun skulle ønske at situasjonen var slik at ingen trengte hjelp.

- Det er leit at vi skal ha det sånn i Norge. Vi burde klare å ta vare på folk som er på trygd eller i lavtlønnede yrker. Det er nesten uvirkelig at det er blitt sånn, sier en tydelig berørt Hvalby.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer