Mange tusen elever uten skolebøker

Elevorganisasjonen håper dagbøter vil hjelpe. Krisemøte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange tusen norske skoleelever i videregående skole mangler de lærebøkene de er blitt lovet av kunnskapsministeren. Årsaken er at forlagene ikke greier å levere bøkene i tide, og nå truer Øystein Djupedal med dagbøter for seine leveringer.

I dag har kunnskapsminister Øystein Djupedal innkalt til krisemøte med forlagene, som skulle hatt flere tusen skolebøker klare til skolestart i august.  

Både Gyldendal Undervisning, Aschehoug Undervisning, Elforlaget, Forleggerforeningen og to store distribusjonsselskaper er invitert til møtet.


- Uholdbart

- Dette er helt uholdbart. Jeg er veldig skuffa over at forlagene ikke har gjort den jobben vi forventer at de skal gjøre. Den utålmodigheten som nå er ute i skolen og i regjeringa, må forlagene forstå, sier kunnskapsministeren til NRK.

Han mener forlagene ikke tar oppgaven alvorlig nok fordi de ikke taper penger på å levere skolebøkene for seint. Derfor tror han dagbøter kan være et virkemiddel som kan fungere.

Forlagene på sin side sier forsinkelsene skyldes et sammenfall av uheldige omstendigheter.

- Går ut over undervisningen

TRUER MED DAGBØTER: Kunnskapsminister Øystein Djupedal er lei av at forlagene ikke greier å levere de skolebøkene de skal, to måneder etter skolestart. Foto: SCANPIX
TRUER MED DAGBØTER: Kunnskapsminister Øystein Djupedal er lei av at forlagene ikke greier å levere de skolebøkene de skal, to måneder etter skolestart. Foto: SCANPIX Vis mer

Elevene i videregående skole er snart halvveis inne i høstsemesteret, og må stille til undervisning med kopier av de skolebøkene de for lengst er lovt.

- Det er helt uakseptabelt at elevene ikke får skolebøker, dette burde vært ordnet for lenge siden. Og dette gjelder veldig, veldig mange skoler. I dag kopierer lærerne opp materiale, og siden mye av undervisningen er lærebokbasert må lærerne legge opp undervisninga på en annen måte, sier leder i Elevorganisasjonen,Vibeke Mohn Herberg til Dagbladet.no.

Hun mener problemet har vart altfor lenge allerede.

- Vi får stadig meldinger fra elever som ikke får tilstrekkelig undervisning, sier leder Mohn Herberg.

- Djupedal må være tøff

Elevorganisasjonen støtter kunnskapsministeren forslag om dagbøter, og håper det kan hjelpe forlagene til å få fart på seg.

- Det kommer an på hvor tøff kunnskapsministeren er, sier Mohn Herberg.

Det finnes ingen offisielle tall på hvor mange skolebøker som mangler, mener Elevorganisasjonen mener det er snakk om mange mange tuen.

I Hedmark vil fylkeskommunen fremme et millionkrav mot Nordli-gruppen, som ikke har levert skolebøker til skolestart.

Ifølge NRK vil fylkeskommunen kreve erstatning blant annet for utgifter til kopiering av læremateriale.

Regjeringa har vedtatt å bruke 287 millioner kroner på gratis lærebøker i år, og for første gang skulle alle skoleelevene i videregående få gratis bøker.

To måneder etter skolestart venter altså mange tusen elever fortsatt.


<B>UHOLDBART:</B> Leder i Elevorganisasjonen, Vibeke Mohn Herberg, mener mangelen på skolebøker går ut over undervisninga.