Mange tusen omkommet

Mange tusen mennesker er omkommet i flommen i Mosambik, og nå fortsetter sykdommer å ta liv. Nå trenger også Madagaskar hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørafrikanske helikoptermannskaper får omsider assistanse av helikoptre fra Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Spania. Men på Maputos lille internasjonale lufthavn er det nesten ikke plass til de 50 helikoptrene og flyene som forsøker å levere nødhjelp til nærmere en million mennesker som er reddet fra oversvømmelsene.

- Det kan høres utakknemlig ut, men jeg tror hjelpen kommer for sent. Vi kunne ha reddet flere liv hvis vi hadde fått denne hjelpen fra starten av, sier Graca Machel, tidligere førstedame i Mosambik og nå gift med Nelson Mandela, tidligere president i Sør-Afrika.

Tre fly med libyske soldater sluttet seg til de øvrige hjelpemannskapene i går, tungt bevæpnet og med dykkerutstyr.

- Det er altfor mange av dem, og de kommer for sent, sier en europeisk tjenestemann med tilhold i Maputo, mens han betrakter kaoset på rullebanen.

Problemet er at hjelpen kommer hurtigere og i større mengder enn det er mulig å få distribuert. Mens land rundt i verden kunngjør at mer hjelp er underveis, vokser fjell av matvarer på Maputo flyplass, og ferske egg og medisiner gitt av velgjørere fra Leshoto til Libya ødelegges i sola.

På Madagaskar er minst 130 mennesker omkommet etter at syklonen «Gloria» sist helg herjet med kraftig vind og regn. Mange tusen mennesker er blitt hjemløse i oversvømmelser som fulgte. På østkysten har 10.000 mistet sine hjem.

OFFER: Franske medlemmer av «Leger uten grenser» bærer et flomoffer til kirkegården i byen Chokwe, 180 km nord for hovedstaden Maputo.