- SYMPATISERER: Opptil 20 personer som er eller har vært knyttet til Oslo-moskeen Rabitas ungdomsorganisasjon, sympatiserer med voldelige islamister, sier lederen for ungdomsavdelingen i moskeen. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
- SYMPATISERER: Opptil 20 personer som er eller har vært knyttet til Oslo-moskeen Rabitas ungdomsorganisasjon, sympatiserer med voldelige islamister, sier lederen for ungdomsavdelingen i moskeen. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

- Mange unge sympatiserer med voldelige islamister

Sier lederen for Oslo-moskeen Rabitas ungdomsorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15- 20 personer som er eller har vært knyttet til Oslo-moskeen Rabitas ungdomsorganisasjon, sympatiserer med voldelige islamister, sier lederen for ungdomsavdelingen i moskeen.

- De som har slike ekstreme meninger har greid å samle seg og blitt til et miljø, sier lederen for Rabitas Unge, Hossam Belkilani (19) til Dagens Næringsliv.

Han tror ungdommens jakt etter noe stort trekker dem mot jihadistene i ISIL.

- Når de hørte at ISIL har etablert kalifatet, føler de at det er noe stort som de må støtte. Vi oppfordrer hele tiden folk til ikke å reise ned for å krige. Men man forstår hvorfor de reiser når verdenssamfunnet ikke gjør noe med situasjonen i Syria, sier Belkilani.

Kilder i sikkerhetstjenestene i USA og Irak anslår at ISIL hadde rundt 3000 krigere da den voldsomme offensiven mot Irak startet i juni. Tallet nå har steget til oppimot 20 000 når nye rekrutter telles med.

Rabitas Unge har til sammen rundt 200 medlemmer, og har ulike kurs og dialoggrupper og studiesirkler hvor de diskuterer islam.

- Ingen som jeg har snakket med støtter at det skjer terrorangrep i Norge, understreker ungdomslederen overfor DN.

Mannen som gjennomførte en selvmordsaksjon utenfor Bagdad 2. juni pleide å besøke Rabita-moskeen i de årene han bodde i Norge. Det bekreftet forstander Basim Ghozlan i Rabita overfor Dagens Næringsliv lørdag.

Ifølge terrorforsker Thomas Hegghammer er denne mannen den første bekreftede norske selvmordsbomberen. Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke si noe om saken.

(NTB)