FERDIG I PARTILEDELSEN: I morgen er Inga Marte Thorkildsen ferdig i SV-ledelsen.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FERDIG I PARTILEDELSEN: I morgen er Inga Marte Thorkildsen ferdig i SV-ledelsen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Mange unger blir mobbet helseløse, og så snakker mange etablerte politikere om alt mulig annet likevel!

Dette er den avtroppende SV-nestlederens klare råd til partifellene: Reis barnepolitikken under årets valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er drøssevis av unger som har det helt fryktelig, som opplever de mest forferdelig ting. Som skammer seg over bakgrunnen sin eller opplever helt tydelig at de ikke er like mye verdt som andre. Det er masse unger som blir mobbet helseløse i løpet av skolegangen! Og så snakker så mange etablerte politikere om alt mulig annet likevel!

Avtroppende SV-nestleder Inga Marte Thorkildsen snakker på inn- og utpust om vold og overgrep mot barn - et tema hun har vært opptatt av i nær 20 år.

I morgen er hun ute av SV-ledelsen. Og på vei ut døra har hun følgende budskap til partifellene: Kampen mot vold mot barn må bli en fanesak i årets kommunevalgkamp.

- Det er en skam Konkret ønsker hun at partiet skal få saken på dagsorden og kjempe for lokale handlingsplaner mot vold mot barn og vold i nære relasjoner i alle kommuner.

- Det er en skam at ikke alle kommuner har det i dag, sier Thorkildsen, som samtidig ønsker seg en massiv opprustingen av fødselsomsorgen og helsestasjonene - og mer lønn til dem som jobber der.

- Det som provoserer meg aller mest, er at dette i dag blir nedprioritert som ildsjel- og kvinnfolkarbeid.

Den avtroppende SV-nestlederen mener vold og overgrep mot barn må løftes som et folkehelse-spørsmål, med stor samfunnsøkonomisk betydning. Hun viser til at vold mot barn fører til rus, kriminalitet, arbeidsledighet og flere folkehelsesykdommer seinere i livet.

- Om det er sånn at vi faktisk ikke bryr oss nok om barna i seg selv til å gjøre det vi burde - som jo er tragisk - så burde vi i det minste se at vold mot barn skaper så mange andre problemer, som det koster skjorta å ikke gjøre noe med, sier hun.

- Handler om klasse Thorkildsen mener det er åpenbart at passiviteten er knyttet til klasse: Det er barn fra lavere sosiale lag som er mest utsatt.

- Vi har lulla oss inn i en forestilling i Norge om at vi er så like her i landet. Det har blitt et selvbedrag som har blitt veldig behagelig for middelklassen, hvor jeg hører godt hjemme. Jeg har et barn i barnehage som snart skal begynne i Bjølsen skole i Oslo, og du skal være ganske blind og døv for å ikke få med deg hvor store forskjeller det er på de ungene. Du kan se det med det blotte øyet, og undene ser det selv. De oppdager raskt hvem som er mest verdt, hvem som får mest oppmerksomhet og hyggelige ord fra de voksne. De veit det.
Vi kommer ingen vei om vi ikke begynner å snakke ærlig om dette.

Thorkildsen jobber nå i Forandringsfabrikken, som jobber nettopp med vold og overgrep mot barn, og kommer snart med en bok om temaet.

- Når du har denne kampsaken som du mener SV bør ta, hvorfor forlater du da partiledelsen?

- Da jeg ikke ble gjenvalgt til Stortinget i 2013, tenkte jeg: «Jeg har vært heltidspolitiker siden jeg var 25 år, nå har jeg muligheten til å gjøre noe annet og få annen arbeidserfaring». Det har jeg ikke angret ett sekund på. Jeg vil bruke all min tid på kampen mot vold og overgrep mot barn, og jeg ønsker ikke at noen skal kunne tenke at jeg gjør det av partitaktiske årsaker. At det jeg sier skal bli mistolket eller bagatellisert fordi jeg er SV-er. Jeg vil ha et paradigmeskifte om dette nå, og da må jeg jobbe hundre prosent med dette. Men jeg kommer tilbake.

- Jeg er bekymret - Er det ikke en nedvurdering av partipolitikken at du mener du må gå ut av politikken for å få noe gjort?

- Nei, hadde jeg blitt valgt til Stortinget, hadde jeg fortsatt.

- Hva tenker du om krisa SV befinner seg i?

- Internt i partiet er det ingen krise, folk er veldig kamplystne. Jeg opplever et enormt engasjement. Men jeg er bekymret, fordi for meg finnes det ikke noe alternativt parti. Det finnes ingen andre partier som kombinerer fredsspørsmålet med kampen for barna - uansett om de er norske eller har asylstatus - og som kjemper mot fattigdom og for likeverd og klimaspørsmålet. Da kan vi jo ikke havne under sperregrensa, det ville ha vært en katastrofe, spør du meg.

NY NESTLEDER: I morgen velges Oddny Miljeteig fra Bergen inn som ny nestleder etter Inga Marte Thorkildsen. Foto : Nina Hansen / Dagbladet
NY NESTLEDER: I morgen velges Oddny Miljeteig fra Bergen inn som ny nestleder etter Inga Marte Thorkildsen. Foto : Nina Hansen / Dagbladet Vis mer