Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mange ungjenter voldtas av jevngamle

Unge jenter som blir voldtatt av jevnaldrende gutter er et økende problem. Gutter har ofte liten forståelse for spillereglene i seksuallivet, sier forsker Willy Pedersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag denne uken skal ei 13 år gammel jente i Oslo ha blitt voldtatt av en 16 år gammel medelev på skolens toalett midt i skoletiden. Tilfellet er ikke enestående, men omstendighetene er noe uvanlige. De fleste unge jenter blir voldtatt på private fester, klassefester, russefester og andre sammenkomster hvor begge er ruset og det ikke er voksne personer til stede, ifølge ekspertene.

Tall fra Legevaktens voldtektsmottak i Oslo viser at andelen unge kvinner som henvender seg til mottaket på grunn av voldtekt, øker.

I 1999 henvendte 48 jenter i alderen 13-20 år seg til mottaket, i 2000 økte tallet til 57. I 1999 opplevde mottaket en økning i antall henvendelser fra unge jenter som var utsatt for overgrep. I alt 16 jenter mellom 13 og 15 år tok kontakt med mottaket det året. I 2000 ble dette tallet redusert til ni jenter.

- Vi så en økning blant de aller yngste jentene i 1999, men denne økningen har hittil ikke vedvart. Derimot opplever vi at stadig flere jenter fra 13 til 20 år kommer til oss på grunn av voldtekt og seksuelle overgrep, sier overlege Anne Svarstad ved Legevaktens voldtektsmottak til NTB.

Mørketall

Overlege Svarstad sier sammenhengen de yngste jentene er blitt voldtatt i varierer. Noen forteller om rene overfallsvoldtekter, mens andre er blitt utnyttet på fest. Andre igjen forteller at de har fått et rusmiddel uten å vite om det, sovnet, våknet igjen og kjent smerter i underlivet.

- Den sammensatte rusbruken blant de unge gjør at vi opplever en rekke gråsonetilfeller. Hvor graden av frivillighet stopper blir derfor et uoversiktlig område for oss og for jentene det gjelder. Dett er et komplekst problem, og vi tror det er mange mørketall når det gjelder voldtekter i slike miljøer, sier Svarstad.

De aller fleste av dem som oppsøker mottaket, anmelder aldri overgrepet. Av de 222 sakene ved mottaket i 2000, var bare 67 anmeldt til politiet per 6. september i år.

«Date rape»

En undersøkelse forsker Willy Pedersen i NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) har gjort blant 600 ungdommer i Oslo-regionen i en åtteårsperiode, viser at en av ti jenter mellom 13 og 23 år ble utsatt for seksuelle overgrep. Overgriperne er jevnaldrende gutter, kjæresten eller andre venner.

Overgrepene omfatter alt fra mindre seksuelle tilnærmelser til de mest alvorlige tilfeller som voldtekt. Overgrepene skjer ofte i situasjoner der det er få voksne i nærheten; på fester, på hyttetur og på sydenferier, og de skjer ofte i kjæresteforhold. På engelsk kalles slike overgrep «date rape». Pedersen sier at det ikke er noen tvil om at det er guttene som er skyld i overgrepene.

- Guttene benekter ofte at det har skjedd noe overgrep eller de har ikke forstått at jenta ikke ville. Det er bekymringsfullt at mange gutter ikke godtar et nei og heller ikke forstår at gjensidig frivillighet i et forhold er helt sentralt, sier Pedersen.

Han sier kjekkaseri i venneflokken, pornografi og gamle kjønnsrollemønstre kan spille en medvirkende rolle.

(NTB-Jofrid Egeland)

Hele Norges coronakart