Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mange våpeneiere vil være enig i at slike våpen hører til i krig, ikke i våre gater

Obama putter hånda i våpendebatt-vepsebolet etter Batman-massakren.

SNAKKET OM VÅPEN: USAs president, Barack Obama, tok endelig opp våpenlovene i etter massakren i Colorado. Foto: EPA/SKIP BOLEN/NTBScanpix
SNAKKET OM VÅPEN: USAs president, Barack Obama, tok endelig opp våpenlovene i etter massakren i Colorado. Foto: EPA/SKIP BOLEN/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Bare å nevne våpenkontroll i et valgår i USA er risikabelt, og Obama har passet seg vel for å komme med forslag som provoserer eiere av skytevåpen og fyrer opp under republikanerne i valgkampen.

Men i en tale til landsmøtet i National Urban League i New Orleans onsdag sa han at han vil søke samarbeid med alle politiske grupperinger for å redusere volden som skyldes skytevåpen.

Han nevnte ingen spesifikk lov, men understreket behovet for å komme fram til fornuftige måter å hindre at mentalt ustabile personer får tak i skytevåpen.

Retten til å eie våpen I talen gjorde han et poeng av å si at han anerkjenner at grunnloven garanterer amerikanerne retten til å bære våpen, og at jakt og skyting som sport er en gammel amerikansk tradisjon.

- Men jeg tror at mange våpeneiere vil være enig i at AK-47 skal være i soldaters hender, ikke i hendene på kriminelle. At de hører til i krig, ikke i gatene i våre byer, sier Obama.

Han sa han allerede hadde skjerpet bakgrunnssjekkingen av folk som vil kjøpe våpen, etter attentatet mot kongressrepresentanten Gabrielle Giffords i Tucson i fjor, men at dette i seg selv ikke var nok.

- For mange ganger har innsatsen for å ta opp våpenlovene blitt slått ned av politikere og lobbyister, som drar vår oppmerksomhet til andre saker. Andre forslag for å redusere vold har blitt møtt med motstand i kongressen. Slik har det vært en god stund, spesielt når det gjelder forslag som handler om våpenlovene, sier Obama ifølge The Guardian.

Amok i Denver Mange har gjentatt kravet om strengere kontroll på salg av våpen etter at den 24 år gamle James Holmes gikk amok i en kinosal på et kjøpesenter ved Denver og drepte tolv mennesker og skadet over 50.

I løpet av ukene før massakren hadde Holmes på fullt lovlig vis skaffet seg store mengder ammunisjon til sine to pistoler, ene halvautomatiske våpen og hagla han hadde lov å ha.

Han kjøpte også et magasin til sitt kampvåpen som gjorde at han kunne skyte 50 til 60 kuler i minuttet.

En mindre gruppe demokratiske kongressrepresentanter la tirsdag igjen fram et forslag om å forby salg av automatvåpen og høykapasitetsmagasiner. Men forslaget har minimal sjanse til å bli noe av siden kongresslederne er lite villige til å ta opp det omstridte spørsmålet.

USA utsatt Tilhengerne av strengere våpenkontroll mener at USA er mer utsatt for massakrer og dødelige skyteepisoder enn andre land fordi lovene om våpensalg er så liberale i mange delstater.

De er skuffet over Obama som tidligere gikk inn for langt strengere lovgiving, men realister innser at det ville være politisk selvmord å ta opp et så eksplosivt tema i et valgår.

Mitt Romney sa på sin side at strengere våpenlover ikke ville ha stoppet massakren i Colorado, skriver The Guardian.

Våpenlobbyen, ledet an av National Rifle Association (NRA), er en velfinansiert og mektig aktør i Washington som gir penger til mange politikere. NRA mener at gale folk gjør gale ting, og at man ikke oppnår noe ved å innskrenke amerikanernes grunnleggende frihet.

I en rekke av de viktigste vippestatene ved valget til høsten, blant dem Ohio, Pennsylvania og Virginia, er det stort flertall for retten til å ha våpen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media